Harp

De harp is een van de oudste instrumenten ter wereld en toch is het jammer genoeg heel onbekend. Sinds enkele jaren kan je ook harp leren spelen op de muziekschool en dat is zeker een aanrader! 

De harp is een tokkelinstrument.  Ze heeft een langwerpige klankkast waarop een groot aantal snaren zijn gespannen.  De snaren verschillen van elkaar in lengte en dikte. Elke snaar brengt slechts één toon voort: hoe langer (en dikker) de snaar, hoe lager de toon. 

Hoe wordt de harp bespeeld?

De harp wordt getokkeld met de vingers van beide handen. Eén hand langs elke kant van het instrument. Je kan een snaar een halve toon hoger of lager laten klinken met behulp van klepjes of pedalen. 

Hoe kan ik een harp meenemen?

Een harp is niet zo makkelijk te vervoeren. Daarom speel je tijdens de les op een instrument van de academie en oefen je thuis op je eigen harp. 

Hoeveel kost een harp?

Een kleine studieharp (Keltische harp) kan je kopen vanaf ongeveer 2.000 euro. Een grote harp kost 7.500 euro of meer. In de academie kan je geen harp huren. Er zijn wel gespecialiseerde muziekwinkels waar je een harp kan huren. 

Zou ik een harp kunnen bespelen?

Is de harp moeilijk te bespelen? Niet moeilijker dan andere instrumenten! De harp is een meegroei-instrument; eerst leer je spelen op een kleine harp. Regelmatig oefenen is zeer belangrijk. 

Waar kan ik terecht als harpist?

De harp wordt het meest gebruikt in de klassieke muziek. De kleinere (Keltische harp) wordt ook gebruikt in de volksmuziek.