Heem- en Radiomuseum Die Swaene

In 1956 werd het heemmuseum opgericht naar een idee van Dr. Jozef Weyns, de medestichter en eerste conservator van het openluchtmuseum in Bokrijk. Een bezoek aan het heemmuseum is in de eerste plaats kennismaken met de eeuwenoude Kempense boerderij. Je ziet een oude 'moos' (keukenaanrecht), kleine huisraad, werkgerief, …

Ook de regionale geschiedenis van de prehistorie tot de middeleeuwen komen aan bod. Andere thema’s die aan bod komen zijn de oude klederdrachten, de volksdevotie, de marktliederen, de meet- en weegtoestellen en nog veel meer.

Sinds 2003 kan je op de zolder terecht in het radiomuseum. Je ziet radio-ontvangers uit het prille begin, die gebruikmaken van een erts om het geluid op te vangen. Luidsprekers bestonden nog niet, dus luisterde je hiernaar met een hoofdtelefoon. De volgende generatie radio's werkten met radiolampen en een indrukwekkende hoorn die het geluid versterkte.

Verder zie je toestellen uit de oorlogsperiode, maar ook enkele fraaie design radio's uit de jaren '50 en enkele gadgetradio's, in allerlei vormen en kleuren.

  • Adres: Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg
  • Openingsuren: Elke zondag van 1 maart tot 31 oktober van 14 tot 18 uur.
  • Prijs: Gratis
  • Groepen kunnen er na boeking bij Toerisme ook op andere tijdstippen terecht.