Heistse Zomerbubbels

Als lokaal bestuur willen we er alles aan doen om het beste uit de zomer te halen en iedereen een kans te geven om er een bruisende zomer van te maken, met respect voor de op dat moment geldende maatregelen. Grote evenementen zijn niet aan de orde, maar kleine activiteiten kunnen wel en zo maken we er samen een grootse zomer van. Met vele kleine bubbels wordt het toch nog een bruisende zomer!

Daarom willen we lokale initiatieven en activiteiten die coronaproof zijn in de kijker zetten onder de noemer Heistse Zomerbubbels. Naast veel sfeer en gezelligheid in de dorpskernen willen we een mogelijkheid en stimulans bieden om in de volgende maanden activiteiten die geschrapt moesten worden en die inkomsten in het verenigingsleven brachten, alsnog - misschien in een ander format - te organiseren.

Veiligheidsmaatregelen
We hanteren hiervoor de regels zoals die door de veiligheidsraad opgelegd zijn voor de horeca en kleine evenementen. De volledige regels en geldende protocollen en de meest recente updates kan je vinden op www.info-coronavirus.be/nl/. Hieronder de belangrijkste:

  • Respecteer te allen tijde de social distance. Je kan mensen daarbij helpen door linten, plakband of pictogrammen aan te brengen. Wees ook niet bang om mensen erop aan te spreken.
  • Kies indien mogelijk voor een buitenactiviteit. Activiteit in een zaal? Laat zoveel mogelijk ramen en deuren open staan. Loop voor je activiteit begint ook zelf even kritisch door je zaal of locatie. Op die manier kan je nog dingen bijsturen voordat er bezoekers zijn.
  • Maak je genomen maatregelen en te volgen regels goed duidelijk aan de ingang van je activiteit.
  • Voorzie handontsmetting voor bezoekers, niet alleen aan de ingang maar ook op andere plekken.
  • Zorg voor extra reinigingen van het sanitair en voorzie papieren handdoekjes. Denk er daarbij aan om de reinigingen niet te laten doen door risicopersonen.
  • Laat mensen zoveel mogelijk inschrijven of werk met reservaties op voorhand. Heb je een eetdag? Werk met tijdblokken, zo heb je te allen tijde controle over het aantal bezoekers.
  • Eten en drinken? Dan moet je de horecarichtlijnen volgen.
  • Stop materialen zoveel mogelijk in de vaatwas of was op zo hoog mogelijke temperatuur met voldoende detergent.
  • Probeer de dingen die je nodig hebt voor je activiteit zoveel mogelijk lokaal te kopen of te huren. Zo vermijd je niet alleen onnodige verplaatsingen, maar steun je ook nog eens lokale ondernemers.
  • Je activiteit stopt om 1 uur. Kondig dit duidelijk aan voor bezoekers.

Evenementenmatrix
Sinds 1 juli is er een evenementenmatrix (CERM) die je verplicht moet invullen. Daarmee kan je makkelijk zelf je evenement of activiteit toetsen aan de op dat moment geldende maatregelen. Je vindt de evenementenmatrix op www.covideventriskmodel.be/ . Vul alle gegevens van je activiteit in. Je krijgt dan een fiche met het resultaat van de scan. Dat resultaat dien je mee in met de
evenementenaanvraag die je verplicht moet doen bij het lokale bestuur. Die aanvraag doe je eenvoudig via Eagle. Je kiest hier voor inname openbaar domein - speelstraat. Let op: de aanvraag moet minstens 10 dagen op voorhand gebeuren.  Via die weg reserveer je ineens ook materialen.

Vlaanderen Feest
Ook de Vlaamse Regering wil helpen om van de zomervakantie een succes te maken. Daarom herlanceren ze ‘Vlaanderen Feest’ met het nieuwe initiatief ‘Zomerstraten’. Dat wordt in het Weekend van de Vlaamse Feestdag op gang geschoten, maar zal de hele zomer kleur brengen in Vlaanderen. Het gaat om een unieke samenwerking tussen Vlaanderen Feest en de Voetgangersbeweging. Uiteraard moet ook dit veilig gebeuren. 

De focus ligt op kleinschalige initiatieven op straatniveau. Mensen kunnen in kleine groepjes bij elkaar komen en opnieuw hun eigen buurt en wijk ontdekken. Activiteiten kunnen de hele zomer georganiseerd worden, maar voor straatfeestjes tijdens het weekend van 11 juli kunnen organisatoren een cheque ontvangen van 180 euro. Je vindt alle info over de aanvraag en de voorwaarden op www.zomerstraat.vlaanderen. Organiseer je iets op een ander moment in de zomer, dat kan ook. Vraag dan via bovenstaande website een startpakket aan met allerlei leuks om je straat op te fleuren.

Voor elk type evenement vatten we hieronder de regels schematisch samen:

Contactinformatie