Herbruikbare luiers

Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 5 % van het restafval bestaat uit wegwerpluiers. Per baby betekent dit een luierberg van 500 kilo per jaar of ongeveer 1.400 kilo tijdens de ganse luierperiode. Bovendien is de fabricage van wegwerpluiers slecht voor het milieu. Per kind zijn gedurende de luierperiode ongeveer zes bomen, tientallen kilo‘s chemicaliën en heel wat ruwe olie nodig.

Herbuikbare luiers
Is er een alternatief? Naast de gewone ’ouderwetse‘ katoenen luiers zijn er tegenwoordig ook wasbare luiers met de vorm van wegwerpluiers, ook wel broekluiers genoemd. Dit zijn voorgevormde broekjes van katoen, waarover een wollen of ademend nylon broekje wordt gedragen. Binnenin komt nog een papier, dat nadien samen met de ontlasting wordt doorgespoeld in het WC of gecomposteerd wordt. Er bestaat ook een katoenen inlegger, die aangeraden wordt voor ‘s nachts of tijdens lange middagdutjes. Zowel de luiers als de broekjes bestaan in verschillende maten. De katoenen broekluier is gebruiksvriendelijk en kan probleemloos gewassen worden op 60° of 90°. Hij kan gedroogd worden buiten aan de lijn, op het droogrek of in de droogkast.

Voordelen zijn:

  • een sterke vermindering van het afval (1,4 ton per kind) en de bijhorende afvalkosten
  • het is goedkoper voor de gebruiker en voor de overheid
  • het milieu wordt aanzienlijk minder belast
  • de zindelijkheidsfase van baby’s in herbruikbare luiers start op 2 jaar of zelfs vroeger. Baby’s met wegwerpluiers aan de billetjes doen er gemiddeld 2,5 tot 3 jaar over
  • herbruikbare luiers kan je ook voor een volgend kindje gebruiken. Dan betaal je enkel nog de waskosten.


De nadelen wegen niet op tegen de voordelen:

  • Herbruikbare luiers vragen een extra tijdsbesteding van ongeveer een uur per week.
  • Wassen kost energie, water en wasmiddel. Deze kosten zijn echter te verwaarlozen in vergelijking met de kosten voor water, energie en het milieu bij het produceren en verwerken van het afval van de wegwerpluiers.
  • Herbruikbare luiers vergen bij de aanschaf een zwaardere investering dan wegwerpluiers. Maar de terugbetaaltijd bedraagt slechts zes maanden. Bovendien ontvang je een premie van de gemeente. 


Bij Administratie Leefomgeving kan je tijdens de openingsuren een voorbeeldpakket komen bekijken. 

Aanvraagvoorwaarden gemeentelijke premie
Wie kiest voor herbruikbare luiers helpt de afvalberg te verkleinen. Dit wil onze gemeente ondersteunen door een premie voor aankoop of huur van herbruikbare luiers. De gemeentelijke premie bedraagt 50 % van het aankoopbedrag met een maximum van 100 euro, met een minimaal aankoopbedrag van 200 euro. Voor huurpakketten dient de aankoopprijs minimaal 50 euro te bedragen. De aankoopbewijzen mogen niet ouder zijn dan een jaar op datum van de aanvraag en de premie dient aangevraagd te worden voor de tweede verjaardag van het kind.

Documenten