Warmteactieplan

Het nationale ozon- en hitteplan bestaat uit drie fasen:

  1. de waakzaamheidsfase
  2. de waarschuwingsfase
  3. de alarmfase 

De eerste twee fasen, de waakzaamheidsfase en de waarschuwingsfase, worden sinds 2017 uitgewerkt in het Vlaams warmteactieplan (Agentschap Zorg en Gezondheid). Dat plan schetst de krijtlijnen over hoe en wanneer kwetsbare doelgroepen - en professionals die werken met deze doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd worden tijdens warme periodes

  • De waakzaamheidsfase loopt jaarlijks van 15 mei tot 30 september. In deze periode worden de temperaturen nauwkeurig in de gaten gehouden.
  • Een waarschuwingsfase start ten laatste twee dagen vóór het erg warm wordt. De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op basis van weersvoorspellingen waarbij gedurende vijf opeenvolgende dagen de som van het verschil tussen de maximumtemperatuur en 25°C hoger zal zijn dan 17°C.
  • Bij de start (15 mei) en bij het einde (30 september) van de waakzaamheidsfase en wanneer een waarschuwingsfase wordt afgekondigd, stuurt de overheid een nieuwsbericht uit naar organisaties die met kwetsbare groepen werken. Zo weten zij dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen.

Ben je nog niet ingeschreven voor de waarschuwingsmails? Dat kan eenvoudig hier.

wees voorbereid - drink voldoende - hou jezelf koel - hou je huis koel

Contactinformatie