Hoeveel bekers heb je nodig?

Bij evenementen waar je onmogelijk je bekers kan spoelen (en de afwas dus integraal na het evenement gebeurt) spreekt het voor zich dat je meer bekers moet voorzien. Tevens moet je rekening houden met het soort evenement en het drankverbruik. In het ideale geval kijk je naar het drankverbruik van voorgaande jaren om het benodigde aantal herbruikbare bekers te bepalen. Om het aantal bekers voor de eerste editie van een evenement te bepalen, kan je stellen dat bij een ‘traag’ evenement twee à drie bekers per bezoeker voldoende zijn en bij een ‘snel’ evenement zeven à negen bekers. Bij het bestellen van bekers neem je een marge van 12%. Zo heb je zeker voldoende bekers in voorraad.

Overzicht voor het bepalen van het benodigde aantal bekers:

 Niet afwassen op het terreinTussendoor afwassen
Snel evenement5 à 7 bekers/bezoeker2,5 bekers/bezoeker
Traag evenement2 à 3 bekers/bezoeker1 beker/bezoeker

Snel evenement: festival, fuif, carnaval,… met hoog drankverbruik.

Traag evenement: hoogstens 1 piekmoment, bijv. tijdens pauze; voetbalwedstrijd, loopwedstrijd, klassiek concert, kerstmarkt, voorstelling in cultuurcentrum.

Het benodigde aantal herbruikbare bekers is ook afhankelijk van hoeveel verschillende soorten bekers je wilt gebruiken. Wanneer je met één of maximum twee verschillende soorten bekers werkt, is het aantal verwachte bezoekers vermenigvuldigen met 2,5 een goede stelregel voor het benodigde aantal herbruikbare bekers. Ga je nog specifieker drank schenken dan zal je het bezoekersaantal maal 4 moeten doen. Andere factoren, zoals het aantal tapinstallaties, de inzamelmethode, het aantal piekmomenten, het programma van het evenement en de weersverwachtingen, spelen natuurlijk ook een rol bij het bepalen van het benodigde aantal bekers.