Hulp bij opvang

Wil je graag helpen door tijdelijk onderdak te bieden? Heb jij nog een plek vrij? Dan kan je het lokale bestuur laten weten dat je bereid bent om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen je vrij hebt en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, …) het precies gaat. 

We vragen om een engagement van minimaal 3 maanden (liefst langer). Zo kunnen we voorkomen dat de vluchtelingen, die al door een erg moeilijke periode gaan, al te vaak moeten verhuizen.

Op het webformulier vragen we je toestemming voor een politionele screening in het strafregister en de algemene politionele gegevensbank. Die screening is nodig om de aan Heist-op-den-Berg toegewezen vluchtelingen een veilige opvangplaats te kunnen garanderen. Geef je geen toestemming voor die screening, dan zal je geen personen mogen opvangen. 

De opvang van vluchtelingen berust tot op heden op basis van solidariteit en goodwill. Je krijgt geen financiële compensatie.

Het lokale bestuur centraliseert voorlopig alle info en bezorgt ze aan het Nationaal Crisiscentrum. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel vluchtelingen er nog zullen toestromen. Ook is het nog even afwachten wanneer we de lokale opvang kunnen opstarten en welke instantie daarvoor contact met je zal opnemen. 

Bied je al onderdak aan vluchtelingen uit Oekraïne, dan vragen we dat je het onthaal in het gemeentehuis even op de hoogte brengt: 015 22 86 50, onthaal@heist-op-den-berg.be.