Easy Towns

European Accessible Sustainable Young Towns

Samen met 10 andere steden en gemeenten neemt Heist-op-den-Berg deel aan een Europees project ‘Easy towns’.

In 2014 kreeg de gemeente de vraag van haar Roemeense twin city partner Arad om in te stappen in een Europees ‘Europe for citizens’ project dat gecoördineerd zou worden door de Italiaanse stad Vicenza.  Na een aanvankelijke afwijzing, werd het project in gewijzigde vorm in mei 2015 goedgekeurd door de Europese Commissie. 

Het doel van het project is het uitwisselen van ervaringen en goede voorbeelden op het vlak van multiculturalisme en integratie.  Deze thema’s zijn belangrijk voor Europa, niet in het minst omwille van de sociaal-economische implicaties.  De toename van conflicten en terrorisme in de wereld en het huidige migrantenfenomeen in Europa nopen beleidsmakers op verschillende niveaus tot het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor samenleven en integratie.  Het Easy Towns project wil de 11 deelnemende steden en gemeenten helpen om hiermee om te gaan, met speciale aandacht voor de visie van jongeren.    Om de deelname van jongeren aan het debat te stimuleren, wordt een creativiteitswedstrijd via internet georganiseerd. 

De andere deelnemende steden en gemeenten zijn:

 • Pforzheim (Duitsland, regio Baden-Württemberg, 117.000 inw)
 • Arad (Roemenië, westen, 147.992 inw)
 • Sentjur (Slovenië, regio Savinjska, 20.000 inw)
 • Gozo (College, Malta, 31.000 inw)
 • Niepolomice (Polen, zuiden, 8.363 inw)
 • l’Alfas del Pi (Spanje, Alicante, 21.964 inw)
 • Craigavon (Noord-Ierland, 57.651 inw)
 • Pula (Kroatië, Istrië, 70.000 inw)
 • Rijeka (Kroatië, Primorje-Gorski Kotar, 128.624 inw)
 • Vicenza (Italië, regio Veneto, 113.639 inw)

Binnen het netwerk worden 5 internationale conferenties georganiseerd.  Tijdens die conferenties worden workshops georganiseerd over het thema met lokale actoren en belanghebbenden, wisselen de deelnemende steden en gemeenten ervaringen uit, zijn er openbare lezingen en/of debatten, kan er eventueel een lokaal project bezocht worden, enz.

Meer informatie over dit project vind je op de internationale website van het project: http://www.easytowns.eu/

Kick-off conferentie, 20-21 oktober 2015

De kick-off conferentie vond plaats in Heist op 20 en 21 oktober 2015.

Op de eerste dag van de conferentie stelde elke deelnemende stad zijn eigen goede praktijk voor.  Dit leverde een bonte waaier op met o.a.  taallessen, vrijetijdsaanbod jongeren uit kansengroepen, een welkomstbrochure voor anderstaligen, enzovoort.  Er waren grote steden, kleinere gemeenten, uit West- en Oost-Europa, met veel of weinig inwijkelingen.  De diversiteit in ervaringen leverde een boeiende kruisbestuiving op.

Hieronder kan je de presentaties van de deelnemers terugvinden:

Heist

Filmpje over Babbelberg

Vicenza

PPT over Alinsieme
Vicenza PPT over O.S.A. con noi
Arad filmpje over stad Arad
Arad prezi
Pforzheim PPT over integratie in Pforzheim
Pforzheim youtube filmpje over stad Pforzheim
Craigavon filmpje over Craigavon
Craigavon filmpje
Gozo prezi over Gozo
Sentjur PPT over multiculturalisme
l'Alfas del Pi filmpje
Niepolomice youtube filmpje
Pula PPT over Pula
Rijeka PPT over Rijeka

Dag twee van de conferentie stond open voor het grote publiek.  Voor een publiek van 200 toehoorders, bestaande uit de internationale delegaties en leerlingen van de Heistse middelbare scholen, deed nieuwe Heistenaar Mohammed Abu Shammala zijn verhaal over waarom en hoe hij vier jaar geleden vluchtte uit Palestina.  Daarna bracht professor Jan Blommaert een uitermate interessante uiteenzetting over superdiversiteit.  Hij schetste de zeer recente evoluties in immigratie – andere landen, andere redenen – en hoe de technologische evolutie daarop ingrijpt.

De presentatie van professor Blommaert is hier na te kijken.

Er werd afgesloten met een lunch met echte Belgische frietjes.  Daarna keerden de delegaties huiswaarts.  Maar niet zonder huiswerk.  Elke deelnemer zal in zijn eigen stad of gemeente een creativiteitswedstrijd voor jongeren organiseren om hen hun visie over integratie en multiculturalisme te laten vertolken.  De resultaten van deze wedstrijd worden samengebracht worden op de volgende conferentie in Spanje in het voorjaar van 2016.

Verder verloop

Er wordt een creativiteitswedstrijd georganiseerd.  De bedoeling is dat jongeren op een creatieve manier, via tekst, beeld, film, muziek, kunst, hun visie op integratie uiten.  De praktische uitwerking van deze wedstrijd wordt momenteel uitgewerkt door de projectcoördinatie in Italië.  Er volgt zeker meer nieuws.

De volgende internationale conferenties binnen dit project vinden plaats op volgende momenten:

 • voorjaar 2016: l'Alfas del Pi, Spanje
 • najaar 2016: Pforzheim, Duitsland
 • voorjaar 2017: Pula, Kroatië
 • najaar 2017: slotconferentie in Vicenza, Italië
 

Contact

Interne organisatie
Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 22 86 54
mail mvdp@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, wo, vr: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Di, do: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>