Easy Towns

European Accessible Sustainable Young Towns

Samen met 10 andere steden en gemeenten nam Heist-op-den-Berg deel aan een Europees project ’Easy towns‘.

In 2014 kreeg de gemeente de vraag van haar Roemeense twin city partner Arad om in te stappen in een Europees ’Europe for citizens‘ project dat gecoördineerd zou worden door de Italiaanse stad Vicenza.  Na een aanvankelijke afwijzing, werd het project in gewijzigde vorm in mei 2015 goedgekeurd door de Europese Commissie. 

Het doel van het project was het uitwisselen van ervaringen en goede voorbeelden op het vlak van multiculturalisme en integratie.  Deze thema‘s waren belangrijk voor Europa, niet in het minst omwille van de sociaal-economische implicaties.  De toename van conflicten en terrorisme in de wereld en het huidige migrantenfenomeen in Europa nopen beleidsmakers op verschillende niveaus tot het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor samenleven en integratie.  Het Easy Towns project wou de 11 deelnemende steden en gemeenten helpen om hiermee om te gaan, met speciale aandacht voor de visie van jongeren.    Om de deelname van jongeren aan het debat te stimuleren, werd een creativiteitswedstrijd georganiseerd. 

De andere deelnemende steden en gemeenten waren:

  • Pforzheim (Duitsland, regio Baden-Württemberg, 117.000 inw)
  • Arad (Roemenië, westen, 147.992 inw)
  • Sentjur (Slovenië, regio Savinjska, 20.000 inw)
  • Gozo (College, Malta, 31.000 inw)
  • Niepolomice (Polen, zuiden, 8.363 inw)
  • l‘Alfas del Pi (Spanje, Alicante, 21.964 inw)
  • Craigavon (Noord-Ierland, 57.651 inw)
  • Pula (Kroatië, Istrië, 70.000 inw)
  • Rijeka (Kroatië, Primorje-Gorski Kotar, 128.624 inw)
  • Vicenza (Italië, regio Veneto, 113.639 inw)

Binnen het netwerk werden 5 internationale conferenties georganiseerd.  Tijdens die conferenties werden workshops georganiseerd over het thema met lokale actoren en belanghebbenden, wisselden de deelnemende steden en gemeenten ervaringen uit, zijn er openbare lezingen en/of debatten, kan er eventueel een lokaal project bezocht worden, enz.

Meer informatie over dit project vind je op de internationale website van het project: http://www.easytowns.eu/

Kick-off conferentie, 20-21 oktober 2015

De kick-off conferentie vond plaats in Heist op 20 en 21 oktober 2015.

Op de eerste dag van de conferentie stelde elke deelnemende stad zijn eigen goede praktijk voor.  Dit leverde een bonte waaier op met o.a.  taallessen, vrijetijdsaanbod jongeren uit kansengroepen, een welkomstbrochure voor anderstaligen, enzovoort.  Er waren grote steden, kleinere gemeenten, uit West- en Oost-Europa, met veel of weinig inwijkelingen.  De diversiteit in ervaringen leverde een boeiende kruisbestuiving op.

Hieronder kan je de presentaties van de deelnemers terugvinden:

Heist

Filmpje over Babbelberg

Vicenza

PPT over Alinsieme
VicenzaPPT over O.S.A. con noi
Aradfilmpje over stad Arad
Aradprezi
PforzheimPPT over integratie in Pforzheim
Pforzheimyoutube filmpje over stad Pforzheim
Craigavonfilmpje over Craigavon
Craigavonfilmpje
Gozoprezi over Gozo
SentjurPPT over multiculturalisme
l'Alfas del Pifilmpje
Niepolomiceyoutube filmpje
PulaPPT over Pula
RijekaPPT over Rijeka

Dag twee van de conferentie stond open voor het grote publiek.  Voor een publiek van 200 toehoorders, bestaande uit de internationale delegaties en leerlingen van de Heistse middelbare scholen, deed nieuwe Heistenaar Mohammed Abu Shammala zijn verhaal over waarom en hoe hij vier jaar geleden vluchtte uit Palestina.  Daarna bracht professor Jan Blommaert een uitermate interessante uiteenzetting over superdiversiteit.  Hij schetste de zeer recente evoluties in immigratie – andere landen, andere redenen – en hoe de technologische evolutie daarop ingrijpt.

De presentatie van professor Blommaert is hier na te kijken.

Er werd afgesloten met een lunch met echte Belgische frietjes.  Daarna keerden de delegaties huiswaarts.  Maar niet zonder huiswerk.  Elke deelnemer zal in zijn eigen stad of gemeente een creativiteitswedstrijd voor jongeren organiseren om hen hun visie over integratie en multiculturalisme te laten vertolken.  

Europese conferenties en creativiteitswedstrijd

Er werd een creativiteitswedstrijd georganiseerd.  Jongeren konden op een creatieve manier, via tekst, beeld, film, muziek, kunst, hun visie op integratie uiten.  

De andere internationale conferenties binnen dit project vonden plaats in l'Alfas del Pi in Spanje, in Pforzheim, Duitsland en in Gozo, Malta.  De slotconferentie vond plaats in september 2017 in Vicenza, Italië.

Hier vind je het eindrapport van het Easy Towns project in het Engels, en de Nederlandse versie kan je hier downloaden.

Op weg naar... Easy towns 2

Op 27 februari 2018 diende Heist-op-den-Berg bij Europa de aanvraag in voor Easy Towns 2 .

Het project blijft focussen op de resultaten behaald in editie 1, maar bouwt verder met de naduk op cultureel erfgoed als brug tussen verschillende generaties en tussen de eigen cultuur en deze van nieue bewoners.

Heist-op-den-Berg heeft de intentie deze tweede editie te coördineren.  Partners zijn deels dezelfde, deels nieuwe partnerlanden.  

Het is nu wachten op de beslissing over betoelaging van Europa.  Bernadette De Cat volgt deze projecten op.

 

Contact

Interne organisatie
Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 22 86 54
mail mvdp@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma, wo, vr: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Di, do: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>