Stedenband met partnergemeente Bergrivier in Zuid-Afrika

Heist-op-den-Berg - Bergrivier

Sinds oktober 2015 heeft de gemeente Heist-op-den-Berg een zus in de wereld, het Zuid-Afrikaanse Bergrivier. Door samenwerking rond verschillende thema's versterken we elkaar. Door uitwisseling tussen burgers, politici en ambtenaren krijgt de wereld een plaats in beide gemeenten. Dat alles gebeurt in de schoot van een duurzame en wederkerige relatie, een stedenband.

Met de stedenband tussen Bergrivier en Heist-op-den-Berg willen we werken aan bestuurskrachtversterking. Lokale besturen vervullen een specifieke taak en maken een permanente verandering door om hun rol in een veranderende samenleving te kunnen blijven vervullen. Gemeenten kunnen dan ook leren van elkaar. De relatie met een gemeentebestuur aan de andere kant van de wereld geeft een nieuwe bril om naar de eigen werking te kijken. Via een collega-tot-collega-aanpak moedigen we politici, ambtenaren en burgers met een soortgelijke job aan om deze bril op te zetten en ervaringen en inzichten met elkaar te delen.

De stedenband stimuleert wereldburgerschap. De tijd van de stadsmuren is voorbij. De wereld stroomt lang alle kanten binnen, ook in Heist-op-den-Berg. Een stedenban dkan helpen om hiermee om te gaan, om de plaats van Heist-op-den-Berg in de wereld helder te krijgen.

4 thema's staan centraal:

  • Jeugd: Er wordt gewerkt aan de capaciteitsopbouw van jeugdwerkers in de beide gemeenten. Daarnaast staat wereldburgerschap centraal in een jeugduitwisseling in samenwerking met de Heistse middelbare scholen.
  • Participatie: Bergrivier heeft een rijke traditie wat betreft participatie. Die ervaring willen ze delen met Heist-op-den-Berg. Het geeft ons de inspiratie om zelf een antwoord te zoeken op de vraag hoe we burgers nauwer bij het beleid kunnen be trekken.
  • Milieu: Samen met twee andere Vlaamse gemeenten, Essen en Bornem, elk met een stedenband in Zuid-Afrika, werken we aan een programma rond afvalbeheer. Doel is de capaciteiten van de lokale technische diensten in Zuid-Afrika te versterken voor een efficiënter afvalbeleid.
  • Cultuur: Cultuur geeft betekenis, ook aan een stedenband. Door culturele uitwissleing leren we elkaar beter begrijpen. Via cultuur kunnen we een breder publiek bereiken. Een cultuuraanbod rond Zuid-Afrika wordt opgenomen in het aanbod van 'De Wereld in Zicht'.

Volgende artikels verschenen in de solidaritietskrant en geven een overzicht van de evoluties in de stedenband:

  • Nieuwe collega bouwt stedenband uit (mei 2015)
  • Bezoek Bergrivier; stedenband met Bergrivier gaat van start (januari 2016)
  • Internationale conferentie van stedenbanden (februari 2017)
  • Afval wordt welvaart (mei 2017)
 

Contact

Stedenband
Kerkplein 15, 2220 Heist-op-den-Berg
Tel. 015 22 86 92,
mail kfr@heist-op-den-berg.be

Openingsuren

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, di, wo, do: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur