Twincityproject met Arad

Start van het twincityproject

Op zaterdag 19 november 2011 ondertekenden burgemeesters Luc Vleugels en Gheorghe Falca een twincityakkoord. De ondertekening werd voorafgegaan door een business seminar.  

De presentaties van het zakelijk gedeelte kan je hier vinden
- openingstoespraak door H.E. Dranga, ambassadeur van Roemenië in België
- presentatie van M. Popovici, economisch adviseur van de Roemeense ambassade in  België
- presentatie van M. Vangansbeke, Pentamid group
- presentatie van M. Peersman, Connect
- presentatie over Arad county
- presentatie over Arad city

De toespraken kan je hier vinden
- tekst videoboodschap Herman Van Rompuy
- tekst toespraak Luc Vleugels
- tekst toespraak Gheorghe Falca

Na het ondertekenen van het twincityakkoord bracht de Filharmonie van Arad een gesmaakt optreden.

  Over Arad


  De stad Arad ligt in het Westen van Roemenië, op 50 km van de grens met Hongarije. Arad is een grote stad met bijna 200.000 inwoners. Het is een welvarende stad met een sterke industriële traditie en een rijke muzikale en culturele geschiedenis.
  Een twincityproject is een hedendaagse vorm van wat vroeger jumelage werd genoemd.

  Twinning?

  De twinningbeweging ging zeer kort na 1945 van start, met de enthousiaste en bewogen steun van burgemeesters en burgers die vonden dat Europa nooit meer verscheurd mocht worden door oorlog. De meeste twinnings en jumelages vonden plaats tussen gemeenten van landen die tot kort daarvoor met elkaar in oorlog waren.

  In Zuid-Europa leidde het herstel van de democratie in Griekenland, Portugal en Spanje in de jaren 70, en hun toetreding tot de EU in de jaren 80, tot een groot aantal nieuwe twinningprojecten. Zowel tijdens de periode van voorbereiding als bij de toetreding tot de Europese Unie jumeleerden heel wat gemeenten uit het Noorden met gemeenten uit deze landen. Ook de veranderingen in Centraal-Europa, na de val van de vroegere communistische regeringen vanaf 1989, leidden tot een uitbreiding van twinnings, en zorgde ervoor dat de mensen van ons lang verdeelde continent opnieuw werden samengebracht.

  Hoewel tegenwoordig veel meer Europeanen naar het buitenland reizen voor vakantie of voor korte zakenreizen, en ondanks satelliettelevisie en internet, blijven twinnings een van de beste manieren voor Europeanen om elkaar te ontmoeten, informatie en standpunten te delen, en te leren uit elkaars ervaringen over onderwerpen gaande van onderwijs tot sociale integratie, cultuur of zaken doen.

  Vandaag helpen twinnings om een gevoel van gemeenschappelijke Europese identiteit te creëren. Dit is iets wat niet van bovenaf kan worden opgelegd. Meer nog, mensen samenbrengen om te debatteren en om moeilijke onderwerpen aan te snijden in een vriendschappelijke sfeer, is een uiting van zeer actief Europees burgerschap.
  Uiteraard dienen twinnings nog steeds het oorspronkelijke doel van vrede en begrip tussen mensen en gemeenschappen. Voor de landen uit de Balkan bijvoorbeeld is twinning een zeer belangrijke manier om mensen samen te brengen, over de Europese grenzen heen, na de vreselijke burgeroorlogen van de jaren 90, alsook om kennis en ervaring uit te wisselen terwijl de landen uit deze regio groeien en ontwikkelen.

   

  Contact

  Interne organisatie
  Kerkplein 17, 2220 Heist-op-den-Berg
  Tel. 015 22 86 54
  mail mvdp@heist-op-den-berg.be

  Openingsuren

  Ma, wo, vr: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
  Di, do: 9 - 12 uur

  << Sluitingsdagen >>