De zwanenzang van De Zwaan

krantenknipsel Juul Anthonissen

Deze olijke foto verschijnt op zaterdag 15 maart 1980 in de krant, een week na het optreden van het Houston Person Quartet. De Amerikaanse tenorsaxofonist werkte samen met zangeres Etta Jones van 1975 tot haar overlijden in 2001. In De Zwaan worden ze begeleid door organist Sonny Phillips en drummer Frankie Jones. Voor de gelegenheid mocht Juul aan het Hammondorgel poseren met Person, Jones en Philips achter hem.

Juul vond voor het eerst de weg naar zaal De Zwaan achter het gelijknamige café eind 1979 voor een concert van de zestienkoppige Louie Bellson All Star Band. Onder meer de Clark Terry Big B-A-D Band en Karl Berger’s Woodstock Workshop Orchestra stonden eerder op het podium van het Torengebouw, boven het toenmalige politiekantoor. Maar dat zorgde toch voor enige overlast, herinnert vrijwilliger Ariane Van der Veken zich: “De bigbands zoals die van Clark Terry maakten zoveel lawaai dat we de ramen moesten open zetten. Het schetterde over het plein, de cafés moesten hun eigen muziek afzetten en de mensen konden niet meer met elkaar praten.”

Zo belandt de Hnita Jazzclub in De Zwaan, het repetitielokaal van de Heistse Fanfare Moed en Volharding. Die werd in 1884 opgericht als tegengewicht voor de op dat moment enige Heistse muziekvereniging, St. Cecilia, en liet rond 1900 haar eigen zaal met bijhorend café bouwen in de Bergstraat. Tachtig jaar later is het gebouw volledig op.

Op 19 april 1980 wordt met een feestelijke optocht door het stadscentrum de nieuwe zaal De Zwaan in de Stationsstraat officieel geopend. De Heistse amateurfilmclub is er bij en maakt dit beeldverslag.

De Hnita Jazzclub verhuist mee naar de nieuwe Zwaan. Er worden concerten georganiseerd van onder meer Amerikaanse high school en university jazz bands, telkens rond 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, van de plaatselijke Jos Moons Big Band en van Machito & His Salsa Big Band onder leiding van de Cubaanse zanger en percussionist Francisco ‘Frank’ Grillo. Het laatste optreden in de nieuwe Zwaan is dat van de Menlo-Atherton Jazz Band op 5 juli 1983.

Drie maanden later opent de Hnita Jazzclub haar eigen lokaal, de Hnita-Hoeve, waar ze vandaag nog steeds concerten organiseert.

Het afscheid van en de terugkeer naar de Zwaan is een van de vele Hnita-verhalen die binnenkort in boekvorm verschijnen bij Davidsfonds. Hou onze website en onze sociale media in de gaten om op de hoogte te blijven.

Wouter Adriaensen