Jeugduitwisseling Bergrivier

Wat is de jeugduitwisseling?

Sinds 2017 organiseert Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg samen met zijn stedenbandpartner Bergrivier een jeugduitwisseling. Elk jaar ontmoeten tien jongeren uit de twee gemeenten elkaar in België of Zuid-Afrika. Tijdens die ontmoeting leren de jongeren van elkaar over cultuur, duurzaamheid en de wereld. Ze verblijven in gastgezinnen, gaan samen naar school en doen verschillende leuke en interessante groepsactiviteiten.

De deelnemende scholen in Heist-op-den-Berg

  • Instituut Mevrouw Govaerts
  • GO! Atheneum Heist ’t Lab
  • GO! Atheneum Heist ’t Atelier
  • Sint-Lambertuscollege
  • Heilig-Hartcollege

Vorige jeugduitwisselingen

Er waren al twee uitwisselingen tussen onze gemeenten. De eerste vond plaats in Zuid-Afrika tijdens de paasvakantie van 2018. Twee weken lang maakten tien Heistse jongeren kennis met het leven in Kaapstad en Bergrivier. In 2019 waren de rollen omgekeerd. Tien Heistse leerlingen en hun gezinnen ontvingen toen tien leerlingen uit Bergrivier. Twee weken lang verkenden de jongeren Heist-op-den-Berg en andere steden zoals Brussel en Brugge. Daarnaast bezocht de groep ook tal van sociale organisaties binnen en buiten Heist, zoals de kringloopwinkel en verschillende jeugdhuizen. 

Groep vrolijke jongerenJeugduitwisseling Bergrivier 2019

Groepsfoto tijdens rondleiding in Molenbeek voor een sociaal restaurant - Jeugduitwisseling 2019 

Uitwisseling 2023

Door de coronacrisis kon er geen uitwisseling doorgaan in 2021 en 2022. In 2023 plannen Heist-op-den-Berg en Bergrivier samen met de scholen wel een nieuwe uitwisseling. Tijdens de paasvakantie van 2023 zullen tien Heistse leerlingen  scholen naar Bergrivier reizen om daar de Zuid-Afrikaanse jongeren en cultuur te leren kennen.