Jeugduitwisseling Bergrivier

Wat is de jeugduitwisseling?
Sinds 2017 organiseert gemeente Heist-op-den-Berg samen met zijn stedenbandpartner Bergrivier een jeugduitwisseling. Elk jaar ontmoeten tien jongeren uit de twee gemeenten elkaar in België of Zuid-Afrika. Tijdens die ontmoeting leren de jongeren van elkaar over cultuur, duurzaamheid en de wereld. Ze verblijven in gastgezinnen, gaan samen naar school en doen verschillende leuke en interessante groepsactiviteiten.

De deelnemende scholen in Heist-op-den-Berg zijn

  • Instituut Mevrouw Govaerts
  • GO! Atheneum Heist ’t Lab
  • GO! Atheneum Heist ’t Atelier
  • Sint-Lambertuscollege
  • Heilig-Hartcollege

Vorige jeugduitwisselingen
Er waren al twee uitwisselingen tussen onze gemeenten. De eerste vond plaats in Zuid-Afrika tijdens de paasvakantie van 2018. Twee weken lang maakten tien Heistse jongeren kennis met het leven in Kaapstad en Bergrivier. In 2019 waren de rollen omgekeerd. Tien Heistse leerlingen en hun gezinnen ontvingen toen tien leerlingen uit Bergrivier. Twee weken lang verkenden de jongeren Heist-op-den-Berg en andere steden zoals Brussel en Brugge. Daarnaast bezocht de groep ook tal van sociale organisaties binnen en buiten Heist, zoals de kringloopwinkel en verschillende jeugdhuizen. 

Groepsfoto in Molenbeek - jeugduitwisseling 2019

Groepsfoto tijdens rondleiding in Molenbeek voor een sociaal restaurant - Jeugduitwisseling 2019 

Uitwisseling 2023
Door de coronacrisis kon geen uitwisseling doorgaan in 2021 en 2022. In 2023 plannen Heist-op-den-Berg en Bergrivier samen met de scholen wel een nieuwe uitwisseling. Tijdens de paasvakantie van 2023 zullen tien Heistse leerlingen  scholen naar Bergrivier reizen om daar de Zuid-Afrikaanse jongeren en cultuur te leren kennen. 

Meer informatie over hoe je je kan inschrijven volgt snel! 

Heb je nog vragen  over de jeugduitwisseling? Stuur ons zeker een berichtje op jeugduitwisseling@heist-op-den-berg.be of bel naar 015 46 18 26.