Kastelen en hoven

Hof Ter Laken - Booischot

De geschiedenis van het Hof Ter Laken gaat terug tot 1200, toen op deze plek een militaire waterburcht stond. De familie della Faille bouwde in de 18e eeuw het huidige residentiƫle complex. In de bibliotheek valt het beschilderde plafond op met de chronologische opeenvolging van eigenaars en hun blazoenen. In het 20 ha grote kasteelpark groeien een aantal reusachtige eeuwenoude eiken. Sinds oktober 2018 is het prachtige park ook open voor het publiek.

Pelgrimhof - Heist-op-den-Berg

Het oorspronkelijk 14e-eeuwse landgoed is gelegen op de grens van Heist en Beerzel en omgeven door een brede hofgracht en prachtige dreven. Het huidige uitzicht wordt gevormd door een 16e-eeuwse kern met 17e-eeuwse aanbouwen.

Kasteel Isschot - Itegem

Het huidige kasteel werd in 1905 in neoclassicistische stijl gebouwd naar ontwerp van de Antwerpse architect Jos Evrard. Hiervoor werd het vroegere rococo-kasteel gesloopt. Het kasteelpark met lommerrijke dreven huisvest ook een vogelreservaat, dat aansluit bij 'De Averegten'.

La Garenne - Itegem

In 1848 werd er op het domein een hoevegebouw opgericht. Aan het eind van de 19e eeuw werd dit afgebroken om er een jachtslot op te trekken. De oude heidepoel werd verbreed en aangelegd tot vijver. Het domein is niet toegankelijk, maar van in de Parklaan heb je een mooi uitzicht op dit elegante kasteel.

Moretuskasteel - Heist-op-den-Berg

Het eerste kasteel dateert van 1817, het zogenaamde 'groot' kasteel van 1842. Het domein heette 'Ten Bosch' tot het in 1893 in het bezit kwam van afstammelingen van het vermaarde Antwerpse drukkersgeslacht Plantijn-Moretus. In de 20e eeuw wisselde het domein herhaaldelijk van eigenaar en werden grote delen van het park verkaveld.

Hof Van Riemen - Heist-op-den-Berg

De geschiedenis van dit beschermde monument gaat terug tot de middeleeuwen. Er bestaat heel wat onduidelijkheid over maar het feodale karakter van het goed en de omwalling wijzen op een 12e of 13e eeuwse oorsprong. Het Hof van Riemen is het oudste burgerlijke gebouw van Heist en was sinds 1450 een 'hof van plaisantie' (een verblijf om te verpozen).