Katten en zwerfkatten

De gemeente werkt samen met vzw Dierenbescherming Mechelen om het aantal zwerfkatten op een diervriendelijke manier in te perken. Door sterilisatie of castratie wordt de geboorte van ongewenste kittens voorkomen. De katten worden eerst door een dierenarts onderzocht. Zijn ze gezond dan worden ze gecastreerd of gesteriliseerd. Na deze behandeling krijgt de kat een driehoek in het linkeroor en worden opnieuw op de plaats van vangst uitgezet. Dieren die na onderzoek te ziek worden bevonden, laat men inslapen.

De procedure van het zwerfkattenproject verloopt als volgt:

  1. Je meldt de aanwezigheid van zwerfkatten op Administratie Leefomgeving.
  2. De deskundige leefomgeving maakt samen met jou een attest voor sterilisatie of castratie van een zwerfkat op met vermelding van het aantal katten en je kan een kattenval ontlenen.
  3. Er wordt een formulier ’Ontlening kattenval‘ opgesteld en ondertekend door de ontlener. Er wordt een datum afgesproken waartegen de kattenval moet worden teruggebracht. Je betaalt een waarborg van 50 euro voor het ontlenen van een kattenval.
  4. Je kan de kat(ten) in de kattenval naar het asiel brengen: Slachthuislaan 3 te 2800 Mechelen. De openingsuren asiel: maandag t.e.m. vrijdag van 13 tot 17 uur, woensdag ook van 10 tot 12 uur. Zaterdag van 9 tot 12 uur. Gesloten op zon- en feestdagen. Het asiel is bereikbaar op 015 20 52 87. Er mogen maximaal twee katten per val worden aangevoerd.
  5. Het asiel onderzoekt de zwerfkat. Dieren die na onderzoek te ziek worden bevonden, laat men inslapen. De andere zwerfkatten worden gecastreerd of gesteriliseerd. Tamme katten blijven in het asiel voor latere adoptie.
  6. De zwerfkatten worden na behandeling opnieuw op de plaats van vangst uitgezet. Hiermee wordt vermeden dat andere katten het territorium overnemen.
  7. De inwoner bezorgt de kattenval in goede staat terug aan Administratie Leefomgeving. Indien dit niet zo is, wordt de waarborg van 50 euro ingehouden.

Identificatie en registratie

Sinds 1 november 2017 moeten de volgende katten geïdentificeerd zijn (met chip) en worden geregistreerd in de centrale databank CatID:

  • alle katten jonger dan 12 weken
  • alle katten voor ze weggegeven of verkocht worden
  • alle katten uit het buitenland, als ze langer dan zes maanden in België gaan verblijven.

Als je kat al geregistreerd is in een andere databank, moet je ze niet opnieuw in CatID registreren.
De identificatie en registratie gebeurt door de dierenarts. Ook wijzigingen in de gegevens (bv. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.

Sterilisatieplicht voor katten

Sinds 1 september 2014 moet elke kat die verkocht of weggegeven wordt gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Uitzonderingen op de castratieplicht:

  • Katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan
  • Katten die voor het buitenland bestemd zijn

Opvang van katten tegen betaling

Vangt u soms een kat op tegen betaling? Dan dient u een erkenningsnummer te hebben. De regelgeving en aanvraagprocedure kan u terug vinden via de link 'Honden' aan de rechterzijde van deze pagina.

Downloads