Klein Scherpenheuvel

Klein Scherpenheuvel dankt zijn naam aan de opvallende gelijkenis met de barokke Basiliek van Scherpenheuvel. Net zoals de basiliek is ook de koepel van het kapelletje bezaaid met sterren.

De kapel dateert van 1842 en werd opgericht door toedoen van de toenmalige onderpastoor Druyts, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de parochie.

Over het ontstaan ervan doet een legende de ronde. Op een dag keerde een koopman uit Scherpenheuvel ‘s avonds naar huis. In een bos werd hij overvallen door rovers. De koopman ging de rovers te lijf en verwondde er zelfs twee, maar doordat er nog meer rovers uit de struiken sprongen, zette hij het op een lopen. Vlakbij Wiekevorst begaven zijn krachten het en hij bad tot God om hem te redden. Nadat hij had gebeden, waren plotseling alle rovers verdwenen. Toen de koopman opstond zag hij aan een tegenoverliggende eik een Mariabeeld hangen en naast die boom was er een grote zavelput. De koopman is dan in Wiekevorst naar de pastoor gegaan, heeft hem het hele verhaal verteld en heeft later de kapel laten bouwen.

  • Adres: Kruispunt Hoogbraak en Kapellekesdreef, Wiekevorst
  • Prijs: gratis