Voor ouders en gezinnen
Voor kinderen en jongeren
De eerste tip is altijd: praat erover. Neem iemand in vertrouwen.
- Het kan een vriend of vriendin zijn, maar even goed een volwassene.
- Heb je niet direct iemand in je omgeving met wie je kan praten? Dan kan je altijd terecht bij je huisarts.
- Er zijn ook heel wat gratis hulplijnen. Deze zijn vaak anoniem. Een overzicht van hulplijnen vind je hier.
Waar kan je nog meer terecht?
In Heist-op-den-Berg kan je steeds contact opnemen met:
- JAC is er voor al de vragen en problemen van kinderen en jongeren van 12 tot 25 jaar. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Bij JAC helpen ze je verder.
- 1 gezin, 1 plan Trawant. De psychologische zorg in de eerste lijn (PZEL) van Trawant is er voor kinderen en jongeren van -9 maanden tot 25 jaar. Deze psycholoog zit in het Wijkgezondheidscentrum van Heist-op-den-Berg.
- Toegankelijke psychologische zorg in de eerste lijn is een samenwerking tussen de vier netwerken geestelijke gezondheid in de provincie Antwerpen (Sara, Pang 0-18, Emergo en Netwerk GGZ). Zij bieden toegankelijke psychologische zorg voor alle leeftijdsgroepen aan een voordeling tarief.
Ook volgende organisaties buiten de regio kunnen hulp bieden:
- Pangg 0-18 is een organisatie voor kinderen en jongeren tot 23 jaar. Je kan er terecht voor informatie over psychologische zorg zonder doorverwijzing.
- Tejo luistert naar kinderen en jongeren van 10 tot 20 jaar, en dit anoniem en gratis. Zie je het niet meer zitten? Is er iets wat je verdrietig, boos of bang maakt? Kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten? Dan ben je welkom bij TEJO. Ze luisteren graag naar je verhaal. Er zijn meerdere Tejo huizen in de ruime regio rond Heist-op-den-Berg (Lier, Mechelen, Herentals, Leuven ...).
- OverKop organiseert activiteiten en inloopmomenten voor jongeren tot 25 jaar. Je vindt Overkop huizen in Lier, Mechelen en Herentals.
Voor professionals
Goed om weten
- Heel wat hulpverleners (psychologen, psychiaters of andere therapeuten) werken op zelfstandige basis. Een afspraak bij een psychiater of psychloog wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door de ziekteverzekering. Een aantal mutualiteiten komen ook financieel tussen. De term psycholoog is wettelijk beschermd, de titel therapeut niet. Via deze lijst kan je nagaan of iemand gecertificeerd klinisch psycholoog is.
- Bijna elke mutualiteit heeft een aanbod rond mentale gezondheid. Raadpleeg hun website of de sociale dienst van je mutualiteit. Bekijk het overzicht van de terugbetaling van psychotherapie en psychologische begeleiding.