Mondmaskers

25
april
2020

Een mondmasker voor elke Heistenaar
Het lokale bestuur plaatste via IOK een bestelling van wasbare, herbruikbare mondmaskers voor de volledige bevolking. Elke Heistse inwoner ouder dan 12 jaar zal een gratis exemplaar krijgen. Het bestuur wacht dus niet op de aangekondigde mondmaskers van de hogere overheid. Wellicht gaan mondmaskers nog geruime tijd verplicht of minstens aanbevolen worden, zodat een tweede masker per persoon zeker geen overbodige luxe gaat zijn. Hoe en wanneer deze mondmaskers verdeeld worden, wordt later bekendgemaakt.

Zelf mondmaskers maken
We rekenen op jouw hulp om de voorraad mee aan te vullen met zelfgemaakte mondmaskers. Ben je handig? Haal je naaimachine boven en ga aan de slag! Op www.maakjemondmasker.be (aanbevolen door FOD Volksgezondheid) vind je alle info over de benodigdheden en de werkwijze. Registreer je als vrijwilliger zodat je verzekerd bent: https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/vlaanderen-helpt/. Kijk eerst in je eigen omgeving naar wie ze kan gebruiken. Heb je er daarna nog ter beschikking, dan zijn ze heel welkom bij het lokale bestuur. 

Mondmaskers inleveren
Zelfgemaakte mondmaskers kunnen ingeleverd worden in een afsluitbare zak bij het Onthaal in het gemeentehuis (Kerkplein 17), elke werkdag van 9 tot 16.30 uur. Respecteer bij het inleveren de persoonlijke afstand van 1,5 meter ten opzichte van onze medewerkers. De binnengebrachte mondmaskers worden nagekeken op hun fabricagemethode en worden 72 uur in quarantaine geplaatst. Daarna worden ze ingezet waar ze het hardst nodig zijn. 

Medische mondmaskers
Beschik je over medische mondmaskers? Of werk je in een praktijk (tandarts, kinesist, schoonheidsinstituut,…) die tijdelijk de deuren sluit en maskers kan missen? Ze zijn meer dan welkom en mogen ook binnengebracht worden bij het Onthaal in het gemeentehuis.

Materiaal voor mondmaskers
Ook wie het zelf niet ziet zitten om mondmaskers te maken kan zijn steentje bijdragen! Heb je stoffen (polyester, katoen of vlies met een minimumbreedte en -lengte van 21 cm) en elastieken of lintjes die gebruikt kunnen worden om mondmaskers te maken? Ook die kan je binnenbrengen bij het Onthaal in het gemeentehuis. Het Heistse Cursuscentrum gaat er dan mee aan de slag.

Mondmaskers correct aandoen

Mondmaskers correct uitdoen

Onderhoud en dragen mondmaskers