Muziek - vakken derde en vierde graad: inhoud

Pianolab 

Waarom krijg je kippenvel bij het horen van muziek? Waarom vind je het ene stuk mooier dan het andere? Dat heeft alles te maken met de samenklank, de harmonie. Daarover gaat het in Pianolab.
Hoe wordt muziek gecomponeerd? Wat zijn akkoorden, en wat kan ik ermee? Hoe maak ik zelf een begeleiding? 
Hoe maak ik een arrangement voor met 2 aan de piano? Dat we dan ook samen spelen!
Hoe begin je met improviseren?  
Je leert het allemaal al doende in Pianolab.

 

Live/studio electronics

Ben je geïnteresseerd in muziek en technologie? Dan is Live & Studio electronics zeker iets voor jou. Tijdens deze lessen ga je namelijk aan de slag met je laptop als instrument:

  • Je verkent de meest gebruikte types muzieksoftware
  • Je leert hoe je zelf geluiden creëert en bewerkt
  • Je leert zelf beats, melodieën en harmonieën te maken
  • Je onderzoekt de mogelijkheden om akoestische instrumenten live digitaal te manipuleren
  • Je leert om zelf je eigen digitale tools te bedenken en te programmeren

                         

Je werkt zowel thuis als tijdens de lessen met je eigen laptop, Ableton Live en Max aan je eigen muziek, waarbij alle genres elektronische muziek aan bod komen. 

            
De lessen worden gegeven door Vincent Caers op zaterdag van 10 tot 11 uur en van 11 tot 12 uur.

Muziektheorie

Muziektheorie is eigenlijk een must voor elke muzikant. Je verkent stapsgewijs de wereld van de akkoorden en hun logische combinaties. Je leert toveren met toonaardveranderingen of modulaties. De wereld van melodieën en vorm gaat voor jou open. De wereld van de harmonieleer is de basis van alle goed gestructureerde muziekwerken. Wanneer je die wereld begrijpt, ga je sterker staan in de uitvoering van je eigen werken. Ontdek waarom de mooiste harmonieën en samenklanken zo betoverend kunnen werken. Schrijf je in en kom schrijven ...
Leraar: Dirk De Nef

Score 

Al altijd eens een begeleiding willen schrijven bij een liedje? Of een tweede stem voor je broer of zus die een ander instrument bespeelt? In dit vak leer je alles over akkoorden, over andere instrumenten, over hoe je muziek op papier maar ook op een computer kan uitwerken. Wat theorie maar vooral zelf veel doen en uitproberen!

     

Leraars: 
Dirk Gabriels 
Dirk De Nef

Hedendaagse muziek

Tijdens de lessen hedendaagse muziek kan je jezelf ontwikkelen en creatief ontplooien tot een bewuste muziekkenner. Verschillende stijlen en kunstvormen zullen hier aan bod komen. Je leert ze onderzoeken, doorgronden en creatief toepassen door middel van thema-opdrachten. Deze opdrachten kan je uitwerken met behulp van jouw instrument en/of computerprogramma's.

                            


Leraar: Barbara Buchowiec

Geluidsleer en opnametechniek

Heb je interesse in het maken van kwaliteitsvolle geluidsopnames? In onze nieuwe cursus 'Geluidsleer en Opnametechniek' leer je zowel live- als studio-opnames te leiden, te editen, te mixen en af te werken. Alle genres komen hierbij aan bod: klassiek, jazz, pop, rock, dance ... 

 Wat mag je zoal verwachten? 
  • verschillende microfonen leren kennen en gebruiken
  • effecten verkennen en toepassen
  • je fantasie en creativiteit ontwikkelen
Je werkt daarbij hoofdzakelijk met Reaper.
 
 
 
                         

 

 

Culturele Vorming

Aan de hand van typische muziekwerken, gaan we op zoek naar wat ons fascineert in muziek. Door intens en gericht te luisteren en door diepgravend onderzoek  proberen we uit te vissen hoe verschillende soorten muziek gemaakt worden. We bestuderen instrumenten, muzikale vormen, stijlen, culturele omgeving, … Met deze elementen gaan we op zoek naar welke betekenis muziek kan dragen (boodschap, emotie ... ). 
Leraar: Patrick Verhaegen

 
 

Singer-Songwriter

Contactinformatie