Natuurgebieden Heist

De Averegten

In provinciaal domein De Averegten geniet je tussen de bomen van de wisselende seizoenen. Je vindt er bewegwijzerde wandelingen van wisselende seizoenen. Je vindt er bewegwijzerde wandelingen van verschillende lengtes. Langs het rolwagenpad kunnen ook mindermobiele personen de gezonde boslucht opsnuiven. Het domein biedt echter heel wat meer dan alleen wandelpaden. Kinderen kunnen zich uitleven in de fantasierijke speeltuin of de speelbossen. Het natuureducatief centrum biedt mogelijkheden voor klein en groot en in de plantentuin 'Florete Flores' ontdek je vooral inheemse wilde planten. Voor een hapje en drankje kan je terecht in de vernieuwde taverne.

De Netevallei

In Heist-op-den-Berg kronkelt de Nete kilometers lang door prachtige natuurgebieden en landbouwgronden. Trek er eens heel vroeg op uit en ontwaar tussen de ochtendneverls de natuurlijke rijkdom van de Netevallei. Wie het hele traject wil afleggen, trekt best een volledige dag uit voor zo'n tocht. Je kan op verschillende plaatsen de Netedijken bereiken; in Itegem-centrum, langs de Ijzerenweg in Booischot en in Heist aan de Herentalsesteenweg. Aan de kerk van Hallaar volg je het natuurwandelingpad dat je naar de Nete voert.

De Goren

De Goren is een bijzonder landelijk gebied en herbergt heel wat waardevolle historische, landschappelijke en ecologische elementen. De Goorheyde vormt een natuurlijke depressie, waardoor het gebied zeer slecht ontwaterde en gedurende duizenden jaren bijzonder nat was. Deze natte omstandigheden zorgden tijdens de tussenijstijden voor het ontstaan van veen. Omstreeks 1750 strekte er zich een groot heidegebied van ca. 1.000 hectare uit in het grensgebied van Wiekevorst, Hulshout, Bruggeneinde en Heultje. In het gebied kan je nog een klein heiderelict ontdekken. Dit gebied herbergt zeldzame planten, zoals dopheide, zonnedauw, stekelbrem, koningsvaren en klokjesgentiaan.

Omstreeks 1950 werd het gebied ontwaterd en voor landbouwdoeleinden ontsloten. Het gebied bezit heel wat landschappelijke kwaliteiten. Je kunt er wandelen door onverharde dreven, langs houtkanten, kleine bosjes en sloten en genieten van mooie vergezichten.

Aan de rand van de Goren vind je het heemerf “Kaasstrooimolen – Pandoerenhoeve”. Deze historische site omvat de geklasseerde Kaasstrooimolen en een lemen langgevelhoeve uit de 17° eeuw. Meer info over deze gebouwen vind je hier.

Speelbergenbos

Eind 2002 kocht de vzw Kempens Landschap op vraag van de gemeente Heist-op-den-Berg een bosweiland van 7,6 ha nabij het geklasseerde Pelgrimhof met zijn imposante dreven. Met de aankoop werd een aanzet gegeven tot een verdere versteviging van de gemeentelijke natuurlijke structuur en de hovengordel rond Heist-op-den-Berg.
Het bosweiland ligt trouwens op een boogscheut van de voormalige woonst – domein Ter Speelbergen genoemd - van dr. Jozef Weyns, stichter en eerste conservator van Bokrijk, waar het kantoor van de vzw gevestigd is.

Ter omvorming van het populierenbos werden in 2005 es en Winterlinde aangeplant. Verder werd een soortrijke bosrand met streekeigen struiken zoals meidoorn, Spork en Hazelaar gecreëerd.

Het bosweiland is ontsloten voor wandelaars via een wandellus van ongeveer 900 m. De ingang en parking van het wandelgebiedje zijn gelegen in de Pelgrimhofstraat

Meer info over vzw Kempens Landschap via http://www.kempenslandschap.be.