Een nieuw zwembad voor Heist-op-den-Berg

Overgang van Heistse zwembaden naar Sportoase De Lo
Op 14 maart 2020 is het zover, dan opent het nieuwe zwembad Sportoase De Lo zijn deuren voor het grote publiek. Vanaf maandag 16 maart 2020 maken ook scholen en clubs de overgang naar het nieuwe zwembad. Laat het aftellen maar beginnen!
Dit betekent dat we nu in de overgangsfase zitten. Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg maakt hierover afspraken met personeelsleden en verschillende gebruikersgroepen, onder andere scholen, verenigingen en privé-lesgevers.

Rekening houdend met die overgangsfase en dat afsprakenkader werd er beslist om vanaf maandag 6 januari 2020 geen publieke zwemuren meer aan te bieden. Dit betekent dat het vrij zwemmen, het baantjeszwemmen en de privé-zwemlessen niet meer kunnen plaatsvinden vanaf maandag 6 januari 2020.

Het lokale bestuur heeft er bewust voor gekozen om in de overgangsperiode het school- en clubzwemmen nog zoveel mogelijk te behouden. De beschikbare personeelsleden zullen in deze periode maximaal hierop worden ingezet.


In april 2018 startte de bouw van een nieuw modern zwembadencomplex op het gebied achter De Sporthal. De volledige omgeving wordt op termijn heraangelegd tot het Sport- en Landschapspark Hof van Riemen.

Aanleiding
De twee bestaande gemeentelijke zwembaden aan de Lostraat en in Itegem dateren van begin jaren ’70. De gebouwen zijn ondertussen verouderd en bieden niet het comfort dat men anno 2019 mag verwachten van een zwembad. Daarom besloot het gemeentebestuur over te gaan tot de bouw van een nieuw en modern zwembadencomplex.
Na een grondige en nauwgezette zoektocht naar een private partner voor het project werd eind 2016 een overeenkomst afgesloten met Sportoase. Zij zullen het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de exploitatie van het zwembad voor hun rekening nemen.logo Sport Vlaanderen

Het zwembadencomplex wordt gerealiseerd met steun van Vlaanderen. Heist-op-den-Berg zal 886.000 euro ontvangen na realisatie van het complex op basis van het ingediende dossier. Daarnaast stapte het gemeentebestuur in het financieringsprogramma ‘Smart Cities’ van Belfiusbank, een project dat slimme en duurzame toekomstprojecten faciliteert.

Een sterke troef van het gehele complex is de integrale toegankelijkheid. Om het best mogelijke te realiseren op vlak van toegankelijkheid werd adviesfirma INTER betrokken.
Bovendien past het nieuwe zwembad mooi binnen de directe omgeving, die in de toekomst verder ontwikkeld zal worden als het Sport- en Landschapspark Hof van Riemen.

Gebouw nieuw zwembad
Het ontwerp van het zwembadencomplex is erop gericht om sport, ontspanning en (zwem)educatie op een heel doordachte manier samen te brengen. Het doel is om zoveel mogelijk mensen van Heist-op-den-Berg en omstreken aan het bewegen te krijgen en dit op maat van elke doelgroep. Ontspannen kan in de recreatiezone met glijbanen en in de ruime kinderspeelzone, maar ook in het instructiebad, de whirlpool of de sauna. Wie een meer sportieve invulling zoekt, kan terecht in het sportbad. Maar ook het instructiebad zal ingezet worden met aangepaste bewegingsactiviteiten voor senioren, volwassenen, jongeren en kinderen.
De fitnessruimte zorgt voor nog meer sportmogelijkheden voor een breed publiek.
Op de parking van het nieuwe zwembad zullen ook een vijftal mobilhomeplaatsen met beperkte faciliteiten voorzien worden.

Hier vind je een overzicht van de kerncijfers van het toekomstige zwembad.

De werken zijn gestart in juni 2018 en verlopen volgens schema. De opening van het zwembadencomplex is voorzien voor maart 2020.

In september 2019 maakte Sportoase de naam van het nieuwe zwembad bekend: Sportoase De Lo. Je vindt meer info over het aanbod dat Sportoase voorziet in De Lo op www.sportoase.be/nl/heist-op-den-berg.

Sport- en Landschapspark Hof van Riemen
In de omgeving rondom het nieuwe zwembad staat nog veel meer op het programma. De gemeente maakte voor de omgeving van het zwembad een Ruimtelijk Uitvoeringsplan of RUP ‘Sport- en Landschapspark Hof van Riemen’ op. Het Sport- en Landschapspark Hof van Riemen zal in verschillende fasen gerealiseerd worden. Uiteindelijk zal er ruimte komen om te wandelen, lopen, fietsen, spelen … Kortom, om op verschillende manieren te bewegen en te genieten.

Heel wat aandacht in het parkgebied gaat uit naar de waterhuishouding. Zo wordt onder meer de bestaande waterloop Hof van Riemen verlegd, zodat die kan aantakken op het bestaande, natuurlijke systeem. Ook is een groot bufferbekken uitgegraven voor het opvangen van overtollig regenwater.

 

Contactinformatie