Succesvolle acties ‘1.001 bomen’ en ‘Behaag onze Kempen’ in Heist!

Gepubliceerd op  maandag 20 november 2023

‘1.001 bomen’

Op zaterdag 18 november werden de bomen verdeeld van de actie ‘1.001 bomen’ in samenwerking met intercommunale IOK. Om onze gemeente groener te maken, kon elk gezin tot 20 oktober een gratis boom bestellen. De actie was een groot succes: maar liefst 1.875 inwoners namen deel aan de actie.

In totaal kozen 409 inwoners voor een hoogstammige boom (winterlinde, veldesdoorn of krentenboom). Daarnaast zullen 1.189 fruitbomen (hoogstammen en halfstammen) in de Heistse tuinen worden aangeplant. Tot slot kozen 277 gezinnen om hun tuin te verfraaien met een inheemse struik (hazelaar, gele kornoelje, wilde kardinaalsmuts of sporkehout).

Wetenschappelijk onderzoek is unaniem: we zijn gezonder en we voelen ons gelukkiger als we in een groene omgeving vertoeven. Ook voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn bomen meer dan welkom.

  • Een boom neemt jaarlijks gemiddeld 20 kg CO2 uit de lucht op en produceert zelf evenveel zuurstof als 10 mensen op een heel jaar inademen.

Met het project ‘1.001 bomen’ wil het lokale bestuur zijn inwoners op een speelse wijze bewust maken van het belang van bomen in de gemeente.

  • Met de actie zorgen de Heistse inwoners samen voor 1.875 nieuwe bomen in Heist-op-den-Berg.

Om de actie mogelijk te maken, investeerde het bestuur een bedrag van maar liefst 34.669 euro in het plantgoed. De helft daarvan wordt gesubsidieerd door Vlaamse middelen via de subsidie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

‘Behaag onze Kempen’

91 Heistse gezinnen hebben nog extra fruitbomen, kleinfruit of haagplanten besteld via ‘Behaag onze Kempen’. Die actie promoot inheemse en streekeigen (haag)planten die van nature goed gedijen op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van de tuin.

In totaal worden er met de haagactie 46 fruitbomen, 3.481 haagplanten en 475 bloembollen (krokus, narcis en bostulp) aangeplant in de Heistse tuinen.

De actie is intussen al aan haar 29e editie toe. Ze werd georganiseerd door IOK, Natuurpunt en 27 Kempense lokale besturen, waaronder ook Heist-op-den-Berg.