1001 bomen
Heist-op-den-Berg neemt dit najaar deel aan de actie ‘1001 bomen’ in samenwerking met streek-intercommunale IOK. Met die actie wil het lokale bestuur zoveel mogelijk inwoners overhalen om extra bomen in hun tuinen te planten.
Het bestuur deed zelf al heel wat inspanningen door bijvoorbeeld extra klimaatbomen te planten op het openbaar domein. Maar dat is niet voldoende. In onze gemeente zijn er veel private tuinen met heel wat plaats voor extra bomen. Alle bomen samen zorgen voor een groenere en klimaatgezonde gemeente.
Bomen hebben alleen maar voordelen. Wetenschappelijk onderzoek is het daarover eens: we zijn gezonder en we voelen ons gelukkiger als we in een groene omgeving zijn. Ook voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn bomen goed. Een boom neemt jaarlijks gemiddeld zo’n 20 kg CO2 uit de lucht op en produceert zelf evenveel zuurstof als tien mensen op een heel jaar inademen.
Bomen bieden tijdens warme dagen bovendien niet alleen schaduw, maar verdampen ook water. Daardoor wordt de omgeving koeler. Ze werken dus als natuurlijke airco. Via de wortels kan water in de bodem trekken en zo verminderen de nadelen van droogte.
- Met de actie kan elk gezin een gratis boom bestellen: een loof- of fruitbomen in halfstam of hoogstam.
- Bovendien kan je kiezen voor struiken of kleine bomen.
- Er is dus een aanbod voor elke tuin, ongeacht de grootte.
- De deal is eenvoudig: het lokale bestuur geeft een boom, de inwoners steken hem in de grond.
- Je kan je gratis boom - zolang de voorraad strekt; één boom of struik per gezin - vanaf 1 september tot en met 20 oktober bestellen.
- De bestelde bomen liggen klaar op zaterdag 18 november bij team Openbaar Domein in de Herentalsesteenweg 112.
Bestel je gratis boom of struik hier!
De 1001-bomenactie toont inwoners hoe belangrijk bomen in onze gemeente zijn. En hoewel de actie ‘1001 bomen’ heet, mogen het er gerust veel meer zijn!
Behaag onze Kempen
Daarnaast kunnen inwoners extra plantgoed bestellen via een gelijklopende actie: ‘Behaag onze Kempen’. Behaag onze Kempen wil inheemse en streekeigen (haag)planten promoten die van nature goed groeien op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van de tuin. Organisatoren van de actie zijn IOK, Natuurpunt, Velt, JNM en 27 Kempense lokale besturen. De actie is intussen al aan haar 29e editie toe.
Behaag onze Kempen biedt inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters, steunpalen voor fruitbomen, bloemenzaad, bloembollen, klimhulpen en compost aan.
- Bestellen kan, net als voor de 1001-bomenactie, vanaf 1 september tot en met 20 oktober.
- Bestelde planten kan je afhalen op zaterdagochtend 18 november bij team Openbaar Domein in de Herentalsesteenweg 112.
Bestel snel je extra plantgoed!
Tuinstraten
Dit najaar organiseert het lokale bestuur eveneens het project ‘Tuinstraten’. Ook dat project is een samenwerking met IOK. Tuinstraten is een participatief project met als doel het straatbeeld op te fleuren.
Droom je van een groene, fleurige straat waar het aangenaam is om te vertoeven? Stel jouw straat dan nu kandidaat als tuinstraat! Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen door ruimte te maken voor extra planten, bomen te planten of waterpartijen te voorzien. Denk aan: verhardingen verwijderen, voortuinen vergroenen, plantvakken opfleuren, bomen planten, het aanleggen van wadi’s, plaatsen van regenwatertonnen, …
Heb je zin om samen met je buren de handen uit de mouwen te steken?
Schrijf jouw straat dan in voor 30 november 2023!
Geselecteerde Tuinstraten krijgen begeleiding en ondersteuning op maat: advies van een groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest, …).
Met al die acties betrekt het lokale bestuur inwoners bij de realisatie van de gemeentelijke klimaatdoelstellingen, specifiek de doelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact. De ambitie is groot: tegen 2030 streven we naar minstens één boom, één vierkante meter ontharding en één kubieke meter regenwateropvang per inwoner.