Uv-index van 3 of meer? Bescherm je huid!

Gepubliceerd op  vrijdag 28 juni 2024

Wist je dat ongeveer 1 op 3 van alle kankers die vandaag ontdekt worden, huidkanker is? Daarmee is huidkanker wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker.

Als je jezelf goed beschermt tegen uv-stralen (zonnestralen en stralen van zonnebanken), dan kan je een groot deel van die huidkankers zelf voorkomen.

Drie tips

  1. Zon weren
    Blijf tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Denk eraan dat zelfs in de schaduw omgevingsstraling van bijvoorbeeld water, zand en sneeuw de blootstelling aan de zon verhogen.
  2. Kleren
    Bedek je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met uv-bescherming. Dicht geweven stof beschermt beter.
  3. Smeren
    Smeer je om de 2 uur royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met uva- en uvb-filters en waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en werken alleen in combinatie met schaduw en kledij. Smeer je zeker in na het zweten, zwemmen en afdrogen.

Het zongedrag van de Belgen

Bron: UV-Monitor 2021, Ipsos in opdracht van Stichting tegen Kanker

- 79% van de ondervraagde volwassenen en 43% van de kinderen liep in 2021 een vorm van zonnebrand op. 
Bij het merendeel van hen gebeurde dit in ons eigen land en vaker tijdens een openluchtactiviteit dan bij het zonnen.

- Bijna 95% van de non-melanome huidkankers en minstens 70% van de melanomen worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling.

- Hoewel 90% van de bevolking de term uv-index kent, houdt slechts 26% er altijd rekening mee.

Wat betekent uv-index eigenlijk?

De uv-index meet het niveau van de zon (zonkracht) op een schaal van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). Het uv-niveau wordt beïnvloed door een aantal factoren: tijdstip van de dag, tijd van het jaar, bewolking, hoogte, locatie en de omgeving.

In de zomer denkt iedereen eraan zich tegen de zon te beschermen. Maar we vergeten dat vanaf maart en zeker april de zon even krachtig schijnt als in augustus. Ook al voel je ze niet, uv-stralen kunnen je huid al in minder dan 15 minuten beschadigen.

Uv kan rechtstreeks van de zon komen maar kan ook op oppervlakten weerkaatsen en zich via deeltjes in de lucht verspreiden. Uv-straling zorgt voor een bruine huid maar ook voor zonnebrand, vroegtijdige veroudering en kan ook oogschade veroorzaken. Het is de voornaamste oorzaak van huidkanker.