Beslissingen overlegcomité 19 juli

20
juli
2021

Het Overlegcomité van 19 juli verwelkomt de vooruitgang op het vlak van vaccinaties, maar blijft waakzaam. Eind augustus zullen wellicht meer dan negen op tien van de kwetsbare personen volledig gevaccineerd zijn en meer dan acht op tien van de volwassen bevolking.

Dankzij de goed lopende vaccinatiecampagne leidt een besmetting steeds minder tot een ziekenhuisopname. Toch moet de viruscirculatie worden tegengegaan om het risico op nieuwe varianten te beperken.

Daarom worden een aantal veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

  • De geldende regels blijven van kracht, maar er daarbovenop komt er wel een striktere procedure voor mensen die terugkeren uit EU- of Schengenlanden waar er gevaarlijke virusvarianten circuleren, ongeacht de kleurcode van dat land. Die reizigers zullen een PCR-test moeten afleggen op dag één en dag zeven na hun terugkeer. Daar komt ook een quarantaine bij kijken, tenzij de persoon in kwestie 72 uur voor aankomst op Belgisch grondgebied al een PCR-test onderging. Wie positief test moet 10 dagen in isolatie.

  • Het Overlegcomité beveelt organisatoren van jeugdkampen aan om voor vertrek maximaal in te zetten op algemene pre-testing van begeleiders en deelnemende jongeren, om op die manier te voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken.

  • Controles op het Passenger Locator Form (PLF) en het coronacertificaat worden opgevoerd, vooral in luchthavens en internationale treinstations.

  • Het belang van mondmaskers, een veilige afstand van elkaar houden en ventilatie wordt benadrukt (niet alleen in eigen land, maar ook als je op reis bent).

  • Nieuw is het zogenoemde COVID safe ticket, zeg maar de Belgische versie van het coronacertificaat dat je gebruikt als je op reis gaat. Dat wordt vanaf 13 augustus ingevoerd voor evenementen buiten vanaf 1.500 mensen. Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking.