Bib en archief verhuizen

Gepubliceerd op  vrijdag 26 januari 2024

De gemeentelijke bibliotheek en archief verhuizen in de zomer van 2025 naar een nieuwe, tijdelijke locatie in de Bergstraat. Het lokale bestuur sloot daarvoor een huurovereenkomst af met Imroco NV. Zij zijn volop bezig met de bouw van een nieuw pand op de locatie van de voormalige bakkerij Monty (en nadien Donutello), gelegen naast voetweg nummer 130 en tegenover de Binnenweg.

Tijdelijke oplossing

Het lokale bestuur was al lange tijd op zoek naar een pand om de bibliotheek en het archief te huisvesten. Het huidige gebouw kampt namelijk met enkele infrastructurele problemen, waaronder een lekkend dak.

Bovendien wordt binnen enkele jaren het nieuwe administratieve centrum op de huidige locatie van de bib gebouwd. Dat nieuwe administratieve centrum is dringend nodig: de dienstverlening van het lokale bestuur is vandaag namelijk versnipperd over verschillende oude gebouwen. In de toekomst zullen de Heistse inwoners dus terechtkunnen in één duurzaam gebouw voor alle dienstverlening van het lokale bestuur.

Centrale locatie

Het gehuurde pand in de Bergstraat biedt tal van voordelen. Het laat toe om zowel de bibliotheek als het archief te huisvesten, wat geen evidentie is omdat beide een grote oppervlakte nodig hebben. Bovendien is het centraal gelegen en goed bereikbaar met de wagen, fiets en openbaar vervoer. De ideale ligging in de Bergstraat laat toe om het concept Open+ verder te zetten, wat niet mogelijk zou zijn op een afgelegen locatie. Bovendien zal de bibliotheek een meerwaarde bieden voor de Bergstraat: de vele bezoekers zorgen er voor extra dynamiek.

Inrichting

De komende maanden zullen de medewerkers van de bibliotheek en het archief mee nadenken over de inrichting van het pand.
De tijdelijke bibliotheek zal ook plaats voorzien voor het FabLib (onder andere workshops lasercutting en 3D-printen) en activiteiten blijven organiseren zoals poëzieweek, voorleeskwartiertjes, enzovoort.