De Gemeenteraadscommissie Ruimtelijke ordening, Mobiliteit, Openbare werken, Milieu en duurzaamheid, Citymarketing, Lokale economie heeft op 21 augustus een tussentijdse stand van zaken besproken van het wegen- en rioleringsproject in de Oude Godstraat, Landekenstraat, Lange Haagstraat en een deel van de Herentalsesteenweg.
In die straten wordt een gescheiden riolering aangelegd. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Pidpa, de rioolbeheerder voor ons grondgebied. Zij zullen het project uitvoeren. In de kostenverdeling draagt Pidpa zo’n 60% van de kosten, het lokale bestuur 40%.
Vooral het ontwerp voor het kruispunt Leopoldlei, Frans Coeckelbergstraat, Bergstraat, Oude Godstraat en Bergop is een uitdaging. Niet alleen op verkeerstechnisch vlak is het een moeilijke vijf-armige knoop, het is ook een iconische plek voor Heist-op-den-Berg: de berghelling strijkt er neer in ons centrum, er zijn talloze bekende horecazaken, enzovoort.
Er is nog geen kant-en-klaar ontwerp voor de gemeenteraad, maar wel een eerste ontwerp dat rekening houdt met verschillende belangrijke factoren.
- In eerste instantie kreeg Heist-op-den-Berg van minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en landbouw Jo Brouns groen licht voor een projectsubsidie van 500.000 euro voor het project ‘Heraanleg van de gouden driehoek van Heist-op-den-Berg’. Die subsidie werd toegekend met het oog op een kernversterking binnen het relanceplan ‘Vlaanderen Veerkracht’. Aan die subsidie zijn een aantal doelstellingen rond bereikbaarheid, economische bedrijvigheid en duurzaamheid gekoppeld.
- Daarna volgde een participatietraject om de mening van de Heistenaar over die plek te kennen door een infoavond en een enquête. Maar liefst 740 enquêtes zijn toen ingevuld, een bijzonder grote respons. De resultaten waren verrassend: hoewel de Heistenaar het gevaarlijke en drukke kruispunt wil laten aanpakken, wensen de respondenten vooral verblijfskwaliteit. De Heistenaar vindt die plek minstens even belangrijk als verkeersknoop dan als groene ontmoetingsplek - dé plaats voor horeca en evenementen. Op www.heist-op-den-berg.be/gouden-kruispunt vind je de resultaten van de enquête.
- Bovendien maakt de voet van de berg deel uit van het beschermde dorpsgezicht ‘Kerkplein met omgeving’. Dat betekent dat we rekening moeten houden met de uitgebreide historiek van de berg.
Met de info uit de enquête, de doelstellingen van de projectsubsidie en de kennis van de bestaande historiek en problemen ging het studiebureau aan de slag. Voor de opdracht werd D+A consult aangesteld, ondersteund door mobiliteitsbureau Mint.
In het voorjaar van 2025 hoopt Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg effectief te starten met de werken, om in het najaar van 2026 klaar te zijn.
Wegenwerken
