E-steps zijn al enkele jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook in onze gemeente groeit hun populariteit. Ze zijn dan ook erg handig en brengen je makkelijk, snel en bijna geruisloos van A naar B. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk en ideaal voor korte afstanden.
Maar de populariteit heeft ook wat pijnpunten aan de oppervlakte gebracht: meer ongevallen, roekeloos rijgedrag, … Daarom willen het lokale bestuur en Politie Heist de regels even onder de aandacht brengen. Want veiligheid en respect voor anderen staan voorop.
- Geen e-step onder de 16 jaar: dat is de minimumleeftijd. Er zijn wel enkele uitzonderingen op specifieke plaatsen zoals in (woon)erven, speelstraten of voetgangerszones.
- Verboden op het trottoir: gebruikers van e-steps zijn gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee ze rijden. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen. Je mag niet langer op het voetpad rijden met je e-step, maar je moet op het fietspad rijden. Zijn er geen fietspaden, dan moet je op de rijbaan rijden. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook e-steps) toegelaten zijn. Zo ja, dan moeten ze stapvoets rijden.
- Geen passagiers vervoeren: e-steps zijn niet zo stabiel als een fiets en het risico op vallen en letsels is hoger. Het is daarom verboden om passagiers te vervoeren op een e-step. Dat geldt trouwens voor alle voortbewegingstoestellen, ook voor niet-gemotoriseerde.
- Enkel parkeren waar het mag: e-steps zomaar willekeurig achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en gevaarlijk. Voor e-steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod, beide aangeduid met verkeersborden. Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat je step de doorgang niet belemmert.
Meer weten? Ga dan zeker eens kijken op Elektrische step | Lokale Politie Heist. Daar vind je een volledig overzicht van alle regels die gelden wanneer je je met een e-step verplaatst.