Tuinwedstrijd #HeistFleurtOp en VK Tegelwippen
Heist-op-den-Berg organiseert in 2023 opnieuw een tuinwedstrijd #HeistFleurtOp.
Daarnaast is Vlaanderen van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 in de ban van het Vlaams Kampioenschap (VK) Tegelwippen en ook daaraan doen we mee! Wipt Heist-op-den-Berg de meeste tegels?
#HeistFleurtOp
Vlaanderen is rijk aan private tuinen. Hun totale oppervlakte is zelfs groter dan die van de beschermde natuurgebieden. Ook in het landelijke Heist-op-den-Berg zijn er heel wat private tuinen. Bovendien zijn veel van deze tuinen ook nog eens grotendeels verhard met te weinig ruimte voor groen. Dat geldt voornamelijk voor de voortuinen. Verharding en weinig groen zijn rampzalig voor de biodiversiteit. Vooral onze bijen ondervinden er last van. Met de tuinwedstrijd willen we daar verandering in brengen. We zetten in op meer biodiversiteit én het opwaarderen van het straatbeeld. Een groene straat ziet er toch veel aantrekkelijker uit dan een grijze?
Inschrijven voor de tuinwedstrijd kan tot en met 1 mei 2023, de jurering gebeurt vanaf juni 2023. De winnaars maken kans op Heistse geschenkcheques en worden bekendgemaakt in september 2023, op het event Planeet Heist.

VK Tegelwippen
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen zet ook op ontharding in. We zagen de trend al in Nederland, waar tegelwippen uitgegroeid is tot een echt begrip! We sluiten ons graag aan bij dit inspirerende initiatief.
Iedereen kan meedoen door tegels of verhardingen uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Zomaar stoepen uitbreken mag natuurlijk niet. Wie een straatgeveltuin wil aanleggen of klimplanten tegen de gevel aan de straatkant wil plaatsen, moet daarvoor toelating vragen en voldoen aan ons reglement voor straatgeveltuinen.

Gevolg? Een klimaatrobuuste gemeente
Extra onthardingen en de aanplanting van groen verspreid over de gemeente zorgen voor een aangenamere en gezondere leefomgeving voor de buurtbewoners, creëren meer mogelijkheden voor het hemelwater om in de bodem te sijpelen, en dragen bij tot een hogere biodiversiteit en verkoeling op hete dagen. Zo krijgen we een klimaatrobuuste gemeente die beter gewapend is tegen droogte, hitte én wateroverlast.