Heistse speelpleintjes en De Averegten rookvrij

Gepubliceerd op  maandag 22 januari 2024

Sinds 1 januari 2024 zijn de speelpleintjes in Heist-op-den-Berg en in Provinciaal Groendomein De Averegten rookvrij. Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg en provincie Antwerpen werken zo samen om een generatie te vormen die niet rookt. Bedoeling is dat ieder kind kan opgroeien, spelen, sporten… in een rookvrije, gezonde omgeving met prachtige, propere natuur.

De leerlingen van ‘Basisschool Droomboom’ in Itegem helpen met het schoonhouden van De Averegten door sigarettenpeuken en afval op te ruimen.

Generatie rookvrij*

Generatie Rookvrij bestaat uit een grote groep van burgers en organisaties die meewerken aan een samenleving waarin niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

Een nobel streven waar Heist-op-den-Berg mee op wil inzetten. Spelen en genieten in de natuur is nodig voor een goede gezondheid. (E-)sigaretten en andere rookwaren horen daar niet in thuis. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Kinderen kopiëren gedrag. Zien spelen, doet spelen. Maar ook: zien roken, doet roken. Doordat mensen niet meer roken in hun zicht, gaan kinderen roken niet meer als een normaal en aangenaam onderdeel van het leven zien. Daardoor verlaagt de kans dat jongeren later zelf gaan roken.

Het lokaal bestuur wil daarom omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk maar aan speeltuintjes, schoolomgevingen, sportterreinen …

Rookvrij betekent trouwens niet dat je nergens nog mag roken. Wel vraagt het lokale bestuur om dat te doen uit het zicht van kinderen en jongeren. Waar mogelijk worden er rookzones voorzien. In De Averegten is dat aan de rokershut bij het onthaalgebouw, uit het zicht van de jeugdige bezoekers.

Samenwerking met lagere scholen

Er zijn trouwens nog heel wat andere redenen om te kiezen voor rookvrije omgevingen: minder peuken en afval! Leerlingen uit het vijfde leerjaar van ‘Basisschool Droomboom’ kwamen op 22 januari mee De Averegten opruimen. Ze leerden hoe lang het duurt vooraleer afval in het bos vergaat en hoe planten en dieren lijden onder de vervuiling. De kinderen krijgen zo een aanmoediging om geen afval in de omgeving te verspreiden. Jong geleerd is oud gedaan!

Iedereen kan dus meewerken aan dit verhaal. Jong en oud, rokers en niet-rokers. Door er samen werk van te maken en onze kinderen en jongeren goede voorbeelden te tonen, bewaken we de gezondheid van ieder kind en elke jongere.

*Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving. 
De Alliantie is een samenwerkingsverband tussen Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, Vlaams Instituut Gezond Leven, Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, Belgische Cardiologische Liga, Gezinsbond, Fonds des Affections Respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en Observatoire de la Santé du Hainaut. 
Intussen is er een groeiende groep van organisaties die Generatie Rookvrij steunen.