Huisnummer

Gepubliceerd op  woensdag 24 mei 2023

Ben je verplicht om een huisnummer op te hangen? Ja!
In geval van nood moeten de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) snel je woning kunnen vinden. Maar ook voor pakjesbezorgers, huisartsen, bezoekers, … is het fijn dat ze niet nodeloos moeten zoeken naar het juiste nummer.

Het huisnummer moet op een zichtbare plaats hangen (voordeur, brievenbus, gevel, …) en leesbaar zijn vanop het openbaar domein (groot genoeg en niet verstopt achter bv. bladeren of struiken). Is je nummer ook in het donker zichtbaar (reflecterend of verlicht), dat is nog beter!

Voor appartementengebouwen geldt dat inwoners hun bijkomende nummer (bv. bus 1) goed zichtbaar op de brievenbus moeten aanbrengen. Verder moet elk appartement op de ingangsdeur een nummer dragen dat overeenstemt met het nummer van de brievenbus. De nummering van de appartementsgebouwen moet ook in een duidelijke en logische volgorde gebeuren.

Wie geen huisnummer ophangt, kan een schriftelijke aanmaning krijgen van de burgemeester. Ga je hier niet op in, dan kan de overheid zelf een nummer ophangen.