Hulp bij huurkosten

Gepubliceerd op  maandag 18 september 2023

De huurprijzen op de private huurmarkt blijven stijgen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je als huurder hulp krijgen bij het betalen van je huur. Er zijn twee opties: de Vlaamse Huursubsidie en de Vlaamse Huurpremie, maar je kan ze niet combineren.

Vlaamse Huursubsidie

De Vlaamse Huursubsidie kan je aanvragen als je een bescheiden inkomen hebt en geen eigen woning bezit. Je moet voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je was dakloos en ontving een installatiepremie van het OCMW,
  • je moest je vorige huurwoning verlaten door onbewoonbaarheid of omdat ze niet geschikt was voor je gezin, of
  • je huurt een woning via de woonmaatschappij op de private huurmarkt.

De huursubsidie hangt af van je inkomen, gezinsgrootte, ligging en huurprijs van je woning. Om ze aan te vragen, neem je best contact op met het woon- en energieloket.

Vlaamse Huurpremie

Als je al vier jaar wacht op een sociale huurwoning en in de tussentijd een privé-huurwoning hebt met een huurcontract, kom je mogelijk in aanmerking voor de Vlaamse Huurpremie. Ook hier geldt dat je geen te hoog inkomen mag hebben en geen eigen woning mag bezitten. Als je op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning, voldoe je automatisch aan die voorwaarden.

Sta je al vier jaar of langer op de wachtlijst, dan ontvang je automatisch een aanvraagformulier voor de huurpremie. Om in aanmerking te komen, moet je het formulier volledig invullen en terugsturen. Daarvoor kan je hulp vragen bij het woon- en energieloket.

Indexeren huurprijs terug mogelijk

Vanaf 1 oktober is indexering van huurprijzen van woningen met een hoog energieverbruik weer toegestaan, maar met een aangepaste formule om sterke prijsstijgingen te voorkomen. Voor hulp bij die ingewikkelde berekeningen kan je terecht bij het woon- en energieloket. Meer informatie over de correctiefactoren vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Je kan enkel op afspraak terecht bij het woon- en energieloket:

  • Je kan telefonisch een afspraak maken tijdens de openingsuren van loket Bouw en Milieu op 015 46 14 00. Dat is op maandag, woensdag en vrijdag van 9 tot 12 uur en op maandagnamiddag van 13.30 tot 16 uur.
  • Op andere momenten kan dat via team Onthaal op 015 46 10 00. Die zijn elke weekdag telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 16 uur, op maandag tot 19 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur.