Eeuwenoude Kaasstrooimolen krijgt restauratie

Gepubliceerd op  donderdag 16 november 2023

De Kaasstrooimolen in Bruggeneinde heeft een grondige restauratie nodig om zijn eeuwenoude glorie te behouden en om de maalvaardigheid te garanderen. Het lokale bestuur vraagt voor de werken een erfgoedpremie aan bij Onroerend Erfgoed Antwerpen.

Waterdicht en maalvaardig blijven

Een vervanging en aanpassing van de huidige beplanking is dringend nodig om verdere schade te voorkomen en een betere bescherming te bieden tegen weersinvloeden.

Een volledige vervanging van de wieken en hun draagstructuur is noodzakelijk om de molen maalvaardig te houden. Inwoners die grote hoeveelheden graan willen laten malen, kunnen die naar de molen brengen. Zo kan de molenaar het maalproces tegelijk ook aan bezoekers tonen.

Tot slot is er een grondige schilderbeurt gepland en zal er een bliksemafleider geïnstalleerd worden om de molen en de omgeving te beschermen.

De opdracht voor de restauratiewerken wordt gegund via de openbare procedure. De Heistse gemeenteraad keurde daarvoor de lastvoorwaarden, gunningswijze en raming goed.

Erfgoed en toeristische troef

De molen is de laatste houten, nog werkende standaardmolen in het arrondissement Mechelen. Het is dan ook belangrijk om hem in een goede conditie te houden. Bovendien is het een toeristische trekpleister in de regio. De molen is elke zondagnamiddag open voor bezoek. In de schaduw van de molen vind je de Pandoerenhoeve, een lemen langgevelhoeve uit de 17e eeuw waar je winter en zomer op zondagnamiddag kan genieten van een drankje. In het bijbehorende bakhuis wordt de eerste en derde zondag van de maand ambachtelijk brood gebakken.

Tweemaal per jaar is het er extra feestelijk. De laatste zondag van mei zijn er meiboomfeesten en de laatste zondag van augustus molenfeesten.