Kaasstrooimolen krijgt restauratie

Gepubliceerd op  woensdag 22 mei 2024

Nieuws uit het schepencollege van 14 mei 2024

De Kaasstrooimolen in Bruggeneinde krijgt een grondige restauratie. Zo behoudt de molen zijn eeuwenoude glorie én blijft hij maalvaardig. In mei zorgt de aannemer al voor de eerste voorbereidende werken zoals het zagen en drogen van het hout. Na de droogtijd van het hout starten in september 2024 de restauratie­werken op het terrein.

Welke werkzaamheden zullen gebeuren?

  • Vervanging en aanpassing van de huidige beplanking om verdere schade te voorkomen en een betere bescherming te bieden tegen weersinvloeden.
  • Volledige vervanging van de wieken en hun draagstructuur om de molen maalvaardig te houden.
  • Grondige schilderbeurt en installatie van een bliksemafleider om de molen en de omgeving te beschermen.

Erfgoed en toeristische troef

De molen is de laatste, nog werkende standaardmolen in het arrondissement Mechelen. Inwoners die grote hoeveelheden graan willen laten malen, kunnen die naar de molen brengen. Zo kan de molenaar het maalproces tegelijk ook aan bezoekers tonen. Het is ook daarom belangrijk om de molen in goede conditie te houden.

Bovendien is het een toeristische trekpleister in de regio. De molen is elke zondagnamiddag open voor bezoek. In de schaduw van de molen staat de Pandoerenhoeve met lemen langgevelhoeve uit de 17e eeuw, waar bezoekers winter en zomer op zondagnamiddag kunnen genieten van een drankje. In het bijbehorende bakhuis wordt de eerste en derde zondag van de maand ambachtelijk brood gebakken.

Tweemaal per jaar is het er extra feestelijk. De laatste zondag van mei zijn er meiboomfeesten en de laatste zondag van augustus molenfeesten.

De geplande meiboomfeesten van 26 mei worden uitgesteld omwille van de slechte weersomstandigheden van de voorbije weken.