Nieuw: Lokaal Loket Kinderopvang

31
mei
2021

Huis van het Kind

Op 1 juni startte een Lokaal Loket Kinderopvang in Heist-op-den-Berg. Het is een nieuwe manier van werken voor het lokale bestuur en de kinderopvangorganisaties. We gaan voor (meer) samenwerking om ouders meer ondersteuning te bieden in hun zoektocht naar opvang van hun kind (0 tot 3 jaar).

Wat is Lokaal Loket Kinderopvang?
Het Lokaal Loket Kinderopvang is een neutraal aanspreekpunt voor ouders die op zoek zijn naar opvang voor hun kind tussen 0 en 3 jaar. Agentschap Opgroeien ondersteunt al enige tijd lokale loketten. In Heist-op-den-Berg namen we vorig jaar de beslissing om zo’n digitaal loket op te starten via www.opvang.vlaanderen.

Intussen zijn het lokale bestuur en de aangesloten kinderopvanglocaties klaar met de voorbereidingen. Vanaf dinsdag 1 juni is het digitaal loket toegankelijk voor ouders die in Heist-op-den-Berg naar opvang zoeken!

Waarom een Lokaal Loket?
In de eerste plaats willen we de zoektocht van (toekomstige) ouders naar kinderopvang eenvoudiger maken. Ouders kunnen via één centraal punt een geschikte opvangplaats vinden of informatie over kinderopvanglocaties in Heist-op-den-Berg.
Ook (professionele) hulpverleners hebben toegang tot het platform en kunnen een gezin dat opvang zoekt eenvoudig op weg helpen, een aanvraag indienen en/of de aanvraag zelf opvolgen.

Achter de schermen werken we nog aan andere opdrachten zoals de registratie van opvangvragen. Zo verzamelen we concrete cijfers over de noden naar kinderopvang in Heist-op-den-Berg. We informeren gezinnen, partners, Agentschap Opgroeien, … over allerlei lokale opvangvragen.

Hoe werkt het Lokaal Loket?
Een (toekomstige) ouder die op zoek is naar opvang voor baby of peuter, kan de zoektocht starten op het online loket. Daar zie je op de zoekkaart alle locaties in Heist-op-den-Berg die opvang aanbieden voor kinderen van 0 tot 3 jaar.
Per locatie krijg je al heel wat informatie mee: type opvang, welke prijs, opvanguren, extra troeven, … Is de opvanglocatie van jouw voorkeur aangesloten bij het Lokaal Loket Kinderopvang, dan vul je je gegevens in en verstuur je je aanvraag naar de organisator van de kinderopvang. Je kan je aanvraag opvolgen via het digitaal platform en verder communiceren met de organisator van de kinderopvang.

Heb je graag hulp en begeleiding bij je (online) zoektocht naar opvang? Neem dan contact op met Huis van het Kind of vraag het aan je vertrouwde hulpverlener.

Samenwerking organisatoren kinderopvang
Ouders die een vraag naar kinderopvang stellen via het digitaal loket kunnen terecht bij 32 van de in totaal 38 opvanglocaties in Heist-op-den-Berg en deelgemeenten. De organisatoren van die opvanglocaties werken samen met het Lokaal Loket.
Samen hebben zij 425 opvangplaatsen voor baby’s en peuters. In totaal zijn er 468 opvangplaatsen op grondgebied Heist-op-den-Berg voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

'Welzijn' en 'partnerschap' zijn enkele van de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken tegen 2030. Die Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn bepaald door de Verenigde Naties, maar kwamen er door en voor iedereen. Ook jij kan eraan bijdragen. Meer informatie: www.heist-op-den-berg.be/duurzame-ontwikkelingsdoelen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen   Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Contactinformatie