Mount Murals: Heist-Goor toont zijn kleur en vorm!

20
november
2020

27 kinderen en 43 mensen met een hart voor ‘t Goor maakten samen iets moois … voor Heist-Goor. Met het project ‘Geef kleur en vorm aan Heist-Goor’ zijn artistieke ontwerpen voor het centrum van Heist-Goor vormgegeven en gerealiseerd.

Mount Murals, een VLAIO Innovatiemandaat van KU Leuven, startte samen met Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg het pilootproject ‘Geef kleur en vorm aan Heist-Goor’. Dit is een artistiek participatietraject voor mensen met affiniteit voor het kerkdorp Heist-Goor. Dat gebeurde in kruisbestuiving met het project Veerkrachtige Dorpen. In dit participatieproject schoven deelnemers de omgeving van de lagere school en de kerk naar voren als uitgesproken karakterplek van hun dorp.

Kunstenaar Kristof Van Gestel, open zeefdrukwerkplaats Gezeever, beeldend kunstenaar Hilde Overbergh en Mount Murals’ projectleider, Ruth Segers, begeleidden in totaal 70 Gorenaren in hun artistiek proces om de Goorse karakterplek meer kleur te geven. Het project liep van het september 2019 tot november 2020.

In verschillende workshops, op leuke en soms onverwachte plekken in Heist-Goor, omlijnden de deelnemers voorwerpen met een persoonlijke betekenis over het Goor. Daarna arceerden, knipten en drukten ze vormen. Dit proces van verschillende artistieke stappen ondersteunt samenwerking, uitwisseling van gedeelde herinneringen en ervaringen, onverwachte ontmoetingen en heeft telkens een verankering in de plek ‘Heist-Goor’.

De voorwerpen en hun betekenis werden gedrukt op textieldoeken en aangebracht op de gevel van café NOVA. De gezamenlijk ontworpen vormen werden samen met de deelnemers geschilderd naast het zebrapad van de Pastoor Mellaertsstraat en op de muren van de elektriciteitscabine in het centrum van Heist-Goor.

Op zaterdag 21 november 2020 om 11 uur bij de ingang van Vrije Basisschool in de Pastoor Mellaertsstraat 32, wordt het participatieve kunstwerk officieel geopend en zal de geïllustreerde map met artistieke bijdragen van de deelnemers overhandigd worden aan de vertegenwoordigers van het lokale bestuur en enkele deelnemers van het project. De wetenschappelijke promotoren van het project, prof. Pieter Van den Broeck (Planning en Ontwikkeling) en prof. Karin Hannes (Artistieke methodologie) van de KU Leuven zullen hierbij ook aanwezig zijn, evenals beeldend kunstenaar Hilde Overbergh.

Contactinformatie