Sorteren wordt eenvoudiger!

18
februari
2021

De blauwe pmd-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens sorteren en recycleren mensen meer dan in ons land. Daar mogen we trots op zijn! Door goed te sorteren, kunnen we gebruikte verpakkingen recycleren tot nieuwe grondstoffen. Zo besparen we materialen en energie en stoten we minder CO2 uit.

Dankzij nieuwe technologische evoluties kunnen we intussen steeds meer verpakkingen sorteren en recycleren. Ook sorteerinstallaties zijn nu moderner.
Daarom komt er een nieuwe blauwe zak. Daarin mogen naast de klassieke pmd-verpakkingen alle plastic verpakkingen die je vroeger apart in de groene zak kon sorteren. De groene zak verdwijnt, maar kan je nog wel tot en met 30 juni naar de recyclageparken brengen.

Wat mag in de nieuwe blauwe zak?
In de pmd-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij.
Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je voortaan bij het pmd sorteren. Allemaal samen in dezelfde zak.

Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken?
Ja, de oude pmd-zakken mag je blijven gebruiken. Ze zijn onbeperkt geldig.

Wat is de prijs van een nieuwe pmd-zak?
De nieuwe pmd-zak kost in alle Kempense gemeenten 0,15 euro. Je kan ze per rol kopen aan 3,60 euro voor 24 zakken. Hier vind je een overzicht van de verkooppunten in onze gemeente.

In de nieuwe pmd-zak kan je jaarlijks tot acht kilo extra verpakkingen per inwoner sorteren. Nu zamelt IOK jaarlijks 15 kilo pmd in per inwoner, dat wordt 23 kilo.
Beter voor het milieu en je portemonnee.

Heb je nog vragen? Neem dan hier een kijkje.

'Verantwoorde consumptie en productie' is een van de zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken tegen 2030. Die Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn bepaald door de Verenigde Naties, maar kwamen er door en voor iedereen. Ook jij kan eraan bijdragen. Meer informatie: www.heist-op-den-berg.be/duurzame-ontwikkelingsdoelen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Weetje: wist je dat Heist-op-den-Berg en partnergemeente Bergrivier volop inzetten op duurzaam afvalbeheer?

Contactinformatie