Schoontijd

Gepubliceerd op  woensdag 27 maart 2024

Wat is de schoontijd?

De schoontijd, ook bekend als broedseizoen, is een periode waarin veel dieren zich voortplanten en jongen krijgen. In Belgiƫ loopt die van 15 maart tot 30 juni
Tijdens die periode proberen we dieren zo weinig mogelijk te storen, zodat ze in alle rust kunnen broeden en hun jongen grootbrengen. Daarom zullen de medewerkers van Openbaar Domein in die periode geen snoeiwerken uitvoeren in parken.
Dieren planten zich niet enkel in bossen en parken voort, maar ook in je tuin. Misschien beperk je stevige tuinwerken zoals het scheren van hagen daarom ook graag tot een minimum? 

Wat mag niet tijdens de schoontijd?

Tijdens de schoontijd is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn in bosgebieden. Activiteiten zoals off-road mountainbiken, snoei- en vellingswerken of loslopende huisdieren kunnen dieren in hun broedseizoen storen. Ook het plukken van bloemen en planten kan het evenwicht in de natuur verstoren.

Waarom is het belangrijk om de regels te respecteren?

  • Storen van broedende dieren kan leiden tot het verlaten van nesten, wat de overlevingskansen van jonge dieren vermindert.
  • Bovendien kan verstoring leiden tot onnodige stress bij dieren, wat hun gezondheid en voortplanting in gevaar brengt. 

Door de regels te respecteren, dragen we bij aan het behoud van biodiversiteit en een gezond ecosysteem voor toekomstige generaties. Zo beschermen we samen onze prachtige natuur!