Woshkoor

In 1970 ontstond in Heist-op-den-Berg de WOSH, Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Heist-op-den-Berg.

Tot het einde van de jaren 70 stond binnen de WOSH-werking info en actie centraal. Toen kwam de vraag naar een andere, meer animatieve manier om mensen aan te spreken rond derde wereld, armoede...

Het WOSHkoor werd geboren (februari 1980). Klein en éénstemmig bij de start groeide het WOSHkoor uit tot een heuse vierstemmige zang- en muziekgroep, met vele enthousiaste zangers en zangeressen en een gevarieerde muzikale ondersteuning. Ook professionele muzikanten werden vaste leden.

Het WOSHkoor werd één van de meest gewaardeerde (Derde)wereldkoren in Vlaanderen.

Het koor slaagt erin op enthousiaste en vaak verrassende wijze liederen te brengen uit alle hoeken van de wereld, maar vooral uit het Zuiden; liederen van hoop en verzet, tegen onderdrukking en armoede.

Doorheen de jaren veranderde de stijl van de liederen. 'Strijdliederen' werden wereldmuziek, marsen werden tango's... Maar het koor bleef zich wel scharen aan de kant van die mannen, vrouwen, kinderen die waar ook ter wereld proberen om het rad anders te laten draaien.

Op het 'palmares' van het WOSHkoor prijken:

  • 'Liederen uit het Zuiden', een LP opgenomen op vraag van Wereldwijd (1988)
  • een eigen cantate 'Druppels uit het Regenwoud', opgebouwd rond de figuur van Chico Mendes en zijn strijd voor het behoud van het Amazonewou (1990)
  • een CD/LP/cassette 'La Bocina', opgenomen op vraag van Broederlijk Delen n.a.v. '500 jaar Latijns-Amerika' (1991), en 11 optredens over heel Vlaanderen met de Peruaanse groep Artusa (februari en maart 1992)
  • een optreden in 'de zevende dag' (8 november 1992)
  • 'Naar de maan?', een muzikaal pleidooi voor een multiculturele wereld, stad, buurt... (1994)
  • deelname aan de CD 'Wereldwijd!' (1994)
  • 'In de war, wereldliederen voor vrede' (1997), met een reeks optredens voor K.A.V.- nationaal in het kader van hun jaarthema 'Vrouwen en vrede', een lange reeks optredens over heel Vlaanderen (van Hoogstraten tot Halle, van Kortrijk tot Hasselt, via Gent, Leuven, Antwerpen, Menen, Oostende, Merelbeke, Nevele, Ranst, Diest, Lint, Genk, Westerlo, Mechelen, Brussel, Wilrijk, Heusden-Zolder, Peer...)
  • CD 'Als koppige kinderen' eerste CD in eigen beheer (2000)
  • 'Kwartels in rozenblaadjes', een muzikaal recept voor een andere wereld (2003).

2005: het woshkoor bestaat 25 jaar

  • Nieuwe CD 'Lume, lume' - tweede CD in eigen beheer

2010: het woshkoor bestaat 30 jaar

Contact

May Dierckx, Bergstraat 34, 2220 Heist-op-den-Berg.
Tel. 015 24 11 21, mail maydierckx@yahoo.com, www.woshkoor.be

Repetities
Het Woshkoor repeteert elke eerste, derde en vijfde zondag
van de maand, van 19.30 tot 22 uur, in zaal 4 van CC Zwaneberg, Bergstraat, 2220 Heist-op-den-Berg. Iedereen is welkom!