Orgel

Het orgel is een combinatie van een klavier- en een blaasinstrument. Het is een van de oudste en tegelijk grootste instrumenten. In de blaasbalg binnenin het orgel, wordt wind verzameld, die dan naar de pijpen wordt gestuurd, waardoor er klank ontstaat als je een toets indrukt.   

Hoe wordt het orgel bespeeld?

Het orgel heeft één of meerdere klavieren voor de handen en vaak ook een pedaalklavier, voor de voeten.  Door het gebruik van de registers kan je verschillende klanken laten horen, bijvoorbeeld een trompet, een hobo, een fluit, en verschillende andere. Dat geeft aan de orgelklank veel variatie: van heel zacht naar heel sterk, van heel donker naar heel vrolijk, enz. Het orgel is eigenlijk een groot orkest met vele instrumenten, maar dan bespeeld door maar 1 persoon; de organist.  

Zou ik een orgel kunnen bespelen?

  Wel, elk instrument een andere moeilijkheid. Het moeilijke aan orgel is vooral dat er zoveel verschillende muziek bestaat, die telkens op een andere manier gespeeld wordt, dat maakt dat je met orgel veel afwisseling hebt, dus dit kan ook een voordeel zijn. Het gebruik van het pedaal leer je gaandeweg en is eigenlijk niet zo’n groot probleem.  Iedereen kan ook na één les al enkele liedjes spelen, net zoals bij de piano.  Het begin is dus gemakkelijker dan bij heel wat andere instrumenten. 

Hoe en waar moet ik oefenen?

Net als bij piano is het aangewezen een klavierinstrument thuis te hebben, of aan te kopen. In het begin is een keyboard of piano voldoende. Als je al gevorderd bent staat er thuis best een studie-instrument om te oefenen, of je kan naar de kerk gaan om daar te gaan oefenen. Tijdens de les speel je op het studieorgel van de academie of in de kerk van Heist-Goor. 

Hoeveel kost een orgel?

Een echt pijporgel kopen is voor bijna iedereen te duur.  Elektronische orgels zijn er nieuw vanaf ongeveer 2.500 euro en tweedehands al vanaf 400 euro. Daarmee kan je thuis goed werken.   

Speel ik enkel klassieke muziek op het orgel?

Neen! Ga er niet van uit dat een orgel enkel in een kerk thuishoort, je vindt het evengoed in een concertzaal en in de huiskamer.  Er is dan ook veel orgelmuziek die niet aan de kerk gebonden is. Op het klassieke pijporgel komen vooral de klassieke genres aan bod, de hoeveelheid orgelmuziek is enorm uitgebreid. Ook nogal wat moderne muziek, zelfs popmuziek kan op het orgel tot haar recht komen. In elk geval kan je de vaardigheden die je in de klassieke opleiding leert voor de moderne muziek goed gebruiken, zoals bvb. het werken met akkoorden. 

Waar kan ik terecht als organist?

Het orgel wordt gebruikt als solo-instrument, maar ook als begeleiding voor zangers, koren, allerlei instrumenten en ook in combinatie met orkest. In de orgellessen wordt regelmatig met andere muzikanten samengewerkt, omdat dat heel leerzaam is en tegelijk ook heel aangenaam. Zo hebben wij elk jaar een concert met de zangklas en de woordklas. We maken ook jaarlijks een uitstap om verschillende andere orgels te ontdekken en te bespelen.