Pesticidenreductie

Zonder is gezonder!
Verbod op gebruik van pesticiden

Sinds 1 januari 2015 geldt een verbod op het gebruik van pesticiden op openbaar domein dus ook op het trottoir. Veeg of borstel de stoep voor je woning regelmatig. Zo voorkom je plantengroei. Het kan geen kwaad als er een sprietje staat. Als er toch planten groeien op je trottoir, trek die dan uit of gebruik eventueel een onkruidverbrander als je die hebt. Een onkruidbrander werkt alleen bij droog weer.

Sinds 19 juli 2017 mogen we in onze tuin, op het terras of op de oprit geen producten meer gebruiken waarin glyfosaat zit. Meteen dé kans om geen pesticiden meer te gebruiken, maar enkele perfect werkende alternatieven te leren kennen!

Om het water te beschermen hou je als particulier altijd minstens een zone van een meter langs de waterloop pesticidenvrij. Ook voor land- en tuinbouw geldt deze regel.

Tuinieren zonder pesticiden
Voor de tuin kies je de juiste plant op de juiste plaats. Maak je oprit of pad zo klein mogelijk. Waar veel gereden of gestapt wordt, groeien geen planten. Een kasseipad met groen tussen de stenen heeft ook zijn charmes. Geef in je wijk het goede voorbeeld. Buren en familie zullen volgen, want het onderhoud is – na een overgangsperiode – gemakkelijker.

Gebruik alternatieven. Vegen, borstelen of heet water geven een heel goed resultaat tegen plantengroei. Op de website zonderisgezonder.be vind je concrete tips om specifieke problemen op te lossen en ongewenste dieren en planten, ziekten en plagen te bestrijden, zonder pesticiden.

Trouwens zout, azijn en bleekwater, die gebruikt worden om onkruiden en plagen te bestrijden, zijn pesticiden als je ze gebruikt om iets te bestrijden.

Mijn gifvrije tuin

Contactinformatie