Project vermiste personen

Als dementievriendelijke gemeente willen we ervoor zorgen dat personen met dementie zo lang mogelijk (zelfstandig) thuis kunnen wonen. Dementie kan er echter voor zorgen dat de oriƫntatie in tijd en ruimte vermindert. Daardoor kan het gebeuren dat iemand zijn weg niet meer terugvindt en op zoek gaat naar herkenningspunten uit het verleden. Ook met zorgvuldig genomen voorzorgsmaatregelen, kunnen zich toch onrustwekkende vermissingen voordoen.

Deze personen snel opsporen en terugvinden is een gedeelde bekommernis van meerdere zorgpartners. In navolging van een politiezone in de zuidelijke rand van Antwerpen, ontwikkelden we samen met de lokale politie van Heist-op-den-Berg het project vermiste personen.

Het belangrijkste onderdeel van dit project is het infodocument voor zorgdragers van personen met dementie. Dit invuldocument bewaar je op een zichtbare plaats bij de persoon met dementie thuis en bevat belangrijke informatie over de persoon. Hierdoor wint de politie kostbare tijd wanneer de persoon met dementie vermist is.

Documenten