Rouw en verlies

Een verlies verwerken verloopt voor iedereen anders. Voor de meeste mensen is het belangrijk dat ze erover kunnen en mogen praten. Zelfhulpgroepen kunnen hierbij helpen omdat je daar praat met lotgenoten, mensen die hetzelfde ervaren of hebben meegemaakt. Ook professionele hulpverleners kunnen hulp en steun bieden.

Eerstelijnshulp

 • Tele-onthaal

Bij Tele-onthaal kan je dag en nacht terecht met al je vragen en problemen. Je vindt er altijd een luisterend oor. Via het nummer 106 kan je steeds gratis en anoniem bellen.

 • Zelfmoordlijn

Heb je dringend nood aan een gesprek? Bij de Zelfmoordlijn staat er 24/7 iemand voor je klaar. Je kan steeds gratis en anoniem bellen op het nummer 1813.

 • Centrum Algemeen Welzijnswerk – CAW

Bij het CAW kan je terecht als je het moeilijk hebt. Je krijgt er concrete informatie en advies, hulp, opvang en begeleiding op maat van jouw situatie. Na afspraak ben je welkom op hun fysieke locatie: Oude Godstraat 40 in Heist-op-den-Berg. Je kan hen hiervoor contacteren op het nummer 0800 13 500 of via onthaal@cawboommechelenlier.be.

 • Awel – Kinder- en Jongerentelefoon

Bij Awel kan je als kind of jongere terecht met je vragen, verhalen en problemen. Je kan bellen, mailen, chatten of berichten posten op een gemodereerd forum. Op het nummer 102 kan je van maandag tot en met zaterdag van 16 tot 22 uur gratis en anoniem contact opnemen met een hulpverlener.

 • JAC Boom Mechelen Lier

Ben je tussen 12 en 25 jaar, dan kan je met je vragen of problemen terecht bij het JAC, het jongerenaanbod van het CAW. Na afspraak kan je langskomen in Oude Godstraat 40 2220 Heist-op-den-Berg. Contact opnemen kan op het nummer 015 695 695 of via jac@cawboommechelenlier.be.

Ondersteuning bij rouw en verlies

 • Ouders van wiegendoodkinderen

Wiegendood is een website door en voor ouders die een baby verloren hebben aan wiegendood, en voor andere betrokken familieleden. 

 • Zelfhulpgroep van en voor ouders van een overleden baby

Met Lege Handen organiseert lotgenotencontact voor ouders van een overleden baby.

 • Boven de wolken vzw

Boven de wolken legt vast wanneer je los moet laten. Zij bieden gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby. Dit met veel respect, ervaring en liefde voor kostbare herinneringen.

 • Berrefonds vzw

Het Berrefonds biedt ondersteuning aan ouders en families van kinderen die overlijden tijdens de zwangerschap, na de geboorte en of tot de leeftijd van 12 jaar. Centraal in hun werking staan de Koesterkoffers. Verder bieden zij met hun Koesterhuizen rustpunten voor (groot)ouders die geconfronteerd werden met het verlies van een (klein)kind.

 • Missing you – rouwverwerking voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen

Missing You biedt rouwverwerking voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.

 • Voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die een dierbare verloren heeft

De lotgenotenlijn Saying Goodbye vzw wil kinderen, jongeren en jongvolwassenen, die recentelijk of al langer geleden een dierbare zijn verloren, met elkaar in contact brengen zodat zij steun en erkenning vinden bij elkaar.

 • Nabestaanden verlies door zelfdoding

Werkgroep verder na zelfdoding is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden. Zij bieden gesloten en open praatgroepen voor lotgenoten. In Lier is een aparte praatgroep voor ouders van een kind dat gestorven is door zelfdoding.

 • Ouders Van een Overleden Kind (OVOK vzw)

De vrijwilligers van OVOK staan altijd klaar om een luisterend oor te bieden aan ouders die hun kind verloren hebben, recent of minder recent. Een groot deel van hun werking bestaat uit het organiseren van ontmoetingsgroepen.

 • Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw

Ouders van Verongelukte Kinderen - SAVE vzw is opgericht door ouders die een kind verloren in een verkeersongeval. Ze zetten hun ervaringsdeskundigheid in om lotgenoten op te vangen na hun verlies en om te strijden voor veiliger verkeer.

 • Rondpunt vzw

Rondpunt vzw biedt opvang voor iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is bij een verkeersongeval.

 • Vereniging voor Weduwen en Weduwnaars

De vereniging wil aan weduwen en weduwnaars (geen gescheidenen of ongehuwden) de kans geven elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en zich te ontspannen.

 • vzw ConTempo

Vzw ConTempo is er voor mensen die hun partner verloren hebben. Zij bieden rouwzorg, ontmoetingen en organiseren praatgroepen voor lotgenoten. 

 • LEIF – LevensEinde InformatieForum

LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen. Respect voor de wil van de patiënt staat voorop.

 • Lost & Co

Lost & Co steekt verlies niet weg maar geeft het ‘een gouden randje’. Zij ondersteunen mensen om eigen manieren te vinden om met verlies – van iemand of je eigen fysieke/mentale gezondheid - om te gaan en er kracht uit te halen.  

 • Rouw en verlies Vlaanderen

Omdat tijd niet alle wonden heelt, wil rouw en verlies Vlaanderen rouw en verlies bespreekbaar maken en bespreekbaar houden. Bij hen kan je terecht voor therapiesessies, workshops en rouwweekends.