Sociaal tarief

Sociaal energieverbruik

Wat?

Sommige gezinnen hebben recht op een sociaal tarief voor gas, elektriciteit of water. De voorwaarden voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit zijn anders dan deze voor water.

Momenteel heeft iedereen met een verhoogde tegemoetkoming recht op sociaal tarief en dit tot 30 juni 2023.

Het is belangrijk dat je je leverancier tijdig verwittigt als je weet dat je niet langer recht hebt op het sociaal tarief. Dit om een hoge jaarafrekening te vermijden.

Gas en elektriciteit
Het sociaal tarief, ook wel sociale maximumprijs genoemd, wordt enkel toegekend aan gezinnen waarvan minstens een persoon een bepaalde uitkering krijgt. Dit tarief is bij alle energieleveranciers in Belgiƫ hetzelfde. Het heeft geen zin om van energieleverancier te veranderen.

Als je recht hebt op het sociaal tarief ben je ook een beschermde klant en geniet je nog andere voordelen. Het recht op het sociaal tarief wordt normaal automatisch toegekend. Uitzonderlijk gebeurt het nog dat je zelf een attest aan je leverancier moet bezorgen. Dit attest moet je opvragen bij de instantie die je tegemoetkoming of uitkering uitbetaalt.
Het sociaal tarief wordt toegekend vanaf de eerste dag van het kwartaal waarin je tegemoetkoming of uitkering wordt toegekend.

Water
Het sociaal tarief wordt enkel toegekend aan gezinnen waarvan minstens een persoon op 1 januari van dat jaar een bepaalde uitkering krijgt. Als je recht hebt op het sociaal tarief krijg je een korting van 80% op je waterfactuur.
Als je recht hebt op het sociaal tarief geniet je nog andere voordelen.
Het recht op het sociaal tarief wordt normaal automatisch toegekend. Uitzonderlijk gebeurt het nog dat je zelf een attest aan je leverancier moet bezorgen. Dit attest moet je opvragen bij de instantie die je tegemoetkoming of uitkering uitbetaalt.