FairTradeGemeente

Heist-op-den-Berg gaat voor het label van ‘FairTradeGemeente’

De FairTradeGemeente-campagne heeft als doel eerlijke handel en duurzame lokale landbouw te promoten en te ondersteunen. Als consumenten kunnen we immers echt een verschil maken voor lokale boeren zowel in het Zuiden als hier in onze gemeente.

Om het label te verkrijgen, moet onze gemeente voldoen aan volgende criteria:
- Het lokaal bestuur keurt een resolutie goed die fairtrade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander fairtradeproduct aan te kopen, en communiceert hierover naar haar personeel en inwoners.
- 9 winkels en 5 horeca-zaken, en minstens 1 school, 1 bedrijf, en 1 organisatie bieden minimum 2 fairtradeproducten aan en communiceren hierover.
- Er wordt gestreefd naar voldoende media-aandacht.
- Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen.
- Er wordt een nieuw initiatief gelanceerd om lokale consumptie en de lokale productie van duurzame voedingsproducten aan te moedigen.

Hoever staan we?
- Op 11 juni 2013 onderschreef de gemeenteraad een Fairtrade-resolutie.
- Winkels en horecazaken namen deel aan de Fairtrade-spaarkaartacties en 8 winkels en 4 horecazaken ondertekenden reeds een Verklaring op eer dat ze voldoen aan de criteria.
- De Fairtrade-trekkersgroep richt zich momenteel op scholen, bedrijven en organisaties om aan de criteria te voldoen en een Verklaring op eer te ondertekenen.
- Een Ecocyclo-fietstocht wordt uitgewerkt i.s.m. de gemeente Herenthout, die je leidt langs plekken met een link naar eerlijke handel en lokale, duurzame voeding.
Officiële opening van de Ecocyclo-fietstocht: zondag 17 september 2017

Zo werken we samen stap voor stap aan het behalen van alle criteria om met onze gemeente het FairTradeGemeente-label te behalen.

Voor meer info: zie facebookpagina Fair Heist of stuur een mailtje naar Intje Van kerckhoven van de Noord-Zuiddienst: ivk@heist-op-den-berg.be