Strooiroutes

Heist-op-den-Berg heeft een strooiroute uitgewerkt. De strooiroute omvat de grote verbindingswegen tussen de verschillende Heistse woonkernen, de bustrajecten, de schoolomgevingen en de woonwijken.

  • In totaal bestrooien zes verschillende strooiwagens 158 straten met een totale lengte van 160 km.
  • De gewestwegen N10 - Liersesteenweg - en N15 - Westmeerbeeksteenweg, Dorpsstraat, Heistseweg, Westerlosesteenweg, Paul Van Roosbroecklaan, Boudewijnlaan en Mechelsesteenweg - worden bestrooid door de diensten van het Agentschap Wegen en Verkeer, het AWV.

Kleinere straten worden niet bestrooid omdat het gestrooide zout slechts effectief werkt onder invloed van het verkeer. Bij matig of weinig verkeer zal strooien dus weinig of niets helpen.

De fietspaden zijn opgenomen in een specifieke fietspadenstrooiroute. De fietspaden worden geruimd met prioriteit in de omgeving van de scholen. Voor het sneeuw- en ijzelvrij houden van de fietspaden is er een sneeuwruimer met pekelstrooier. Verder wordt er met de hand gewerkt.

Sinds enkele jaren maakt team Openbaar Domein gebruik van de weersvoorspellingen van Meteoservices, specifiek voor de regio Heist-op-den-Berg. Zo wordt er preventief gestrooid op wegen en bruggen op basis van gegevens over luchttemperatuur, temperatuur van het wegdek en bruggen, dauwpunt, en wordt zo ook de hoeveelheid strooizout bepaald. De intensiteit van de sneeuwbuien wordt opgevolgd via de neerslagbeelden die aangeboden worden door Meteoservices.

Documenten