Roetfilterpremie

Fijn stof ontstaat onder andere bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie, gas, steenkool of hout. Een belangrijke bron zijn oudere dieselmotoren, die roet uitstoten. Vooral de hele kleine deeltjes die je niet ziet zijn heel schadelijk voor onze gezondheid.

Wat doet de overheid?
Alle nieuwe dieselwagens die vanaf 1 januari 2011 op de markt worden gebracht, moeten uitgerust zijn met roetfilter. Een roetfilter houdt de fijne stofdeeltjes tegen op een poreuze wand en laat uitlaatgassen door. Dieselauto’s met een roetfilter verontreinigen dus veel minder de lucht. Er zijn twee soorten roetfilters. Een gesloten roetfilter houdt 90 % van het fijn stof tegen, terwijl een halfopen filter 30% tot 50% van het fijn stof tegenhoudt. Gesloten roetfilters worden in nieuwe wagens ingebouwd; achteraf kan je enkel een halfopen roetfilter laten installeren. Voor de installatie van een halfopen roetfilter in oudere wagens en bestelwagens die behoren tot de euronorm 3 klasse en euronorm 4 klasse met een eerste inschrijving van vóór 3 september 2010, geeft de Vlaamse overheid een premie tot 600 €.

De premie wordt toegekend aan iedereen die eigenaar is van een voertuig en hetzij in het Vlaamse Gewest gedomicilieerd is, hetzij in het Vlaams Gewest een exploitatiezetel heeft. Zowel bedrijfswagens, leasingwagens als wagens in eigendom van een persoon of gemeente komen in aanmerking. Niet alleen de kosten van de roetfilter, maar ook de kosten van de installatie en eventueel andere kosten (bv. controle van de montage door de voertuiginspectie) mogen hierbij in rekening worden gebracht. Alle kosten worden voor 100 % terugbetaald tot een maximumbedrag van 600 €. Meer informatie over de premie vind je op www.lne.be

 

Contact

Bouw en Milieu
Leopoldlei 40, 2220 Heist-op-den-Berg
015 23 74 00,
bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be

Openingsuren loket

Ma: 9 - 12 uur en 13.30 - 19 uur
Wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur

<< Sluitingsdagen >>

Telefonisch contact

Ma, wo: 9 - 12 uur en 13.30 - 16 uur
Vr: 9 - 12 uur