Thuiscomposteren en kringloopkrachten

Wat is composteren?
Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal (voornamelijk groente-, fruit- en tuinafval) door de werking van bacteriën en schimmels wordt afgebroken tot compost. Dit natuurlijk afbraakproces vraagt tijd. Je moet rekenen op 6 tot 12 maanden voordat de compost gebruiksklaar is.

Het gemeentebestuur biedt aan de inwoners tegen voordelige prijzen volgende recipiënten aan om te composteren:

  • een compostvat (35 euro)
  • een compostbak (60 euro)

Je kan beide kopen in de twee recyclageparken (Herentalsesteenweg 112 B en Knotwilgenweg 35). 

Kringloopkrachten
In Heist-op-den-Berg is er een groep enthousiaste kringloopkrachten (vroegere compostmeesters) actief. Voor concrete vragen omtrent thuiscomposteren en kringlooptuinieren kan je terecht bij deze kringloopkrachten:

  • Eddy Timmermans, 0478 47 78 59
  • André Geboers, 015 22 35 89

De kringloopkrachten verzorgen o.a. de gemeentelijke demoplaats composteren aan volkstuinpark Moretus gelegen in de Geelhandlaan te Heist-op-den-Berg. De demoplaats wordt bemand elke eerste zaterdag van de maand (niet in juli en augustus).

Compost en potgrond kopen
Een zak fijne compost (40 liter) kost twee euro en een zak potgrond (50 liter) kost vier euro. Beide producten zijn verkrijgbaar op de recyclageparken in Heist-op-den-Berg.

Op de terreinen van het Milieubedrijf in Beerse en in Meerhout kan je met je eigen aanhangwagen losse compost afhalen. Voor losse compost die je zelf afhaalt betaal je 13 euro per ton.

Op het Milieubedrijf in Beerse kunnen eveneens gevulde bigbags compost worden afgehaald. Een volle bigbag bevat ongeveer 700 kg compost en kost 25 euro + 15 euro waarborg.

Je kan ook compost laten thuisleveren door IOK Afvalbeheer.
Voor bestellingen en/of bijkomende informatie kan je rechtstreeks bij het terecht: IOK Afvalbeheer, 014 56 27 75.

Contactinformatie