Natuur en groen

Netevallei

Langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden kronkelt de Nete door Heist-op-den-Berg. Heb je zin in een rustgevende wandeling met je hond of een fietstocht? Dan zijn de Netedijken de plek bij uitstek om volledig tot rust te komen. Het valleilandschap omvat een kleinschalige afwisseling van hooilanden, populierenbossen, ruigtes, wilgenstruwelen en graasweiden. Het oude cultuurlandschap is nog zeer goed bewaard in Hallaar en Itegem en wordt gekenmerkt door een fijn vertakt netwerk van kleine landschapselementen zoals houtkanten, bomenrijen, sloten en knotwilgen.

  • De Netedijken zjin bereikbaar in Itegem-centrum, langs de Ijzerenweg in Booischot en in Heist aan de Herentalsesteenweg.
  • Geen zin om via drukkere wegen de Nete te bereiken? Neem aan de kerk van Hallaar het Pinzielekepad dat je dwars door de uitgestrekte natuur naar de Nete voert.
  • Wil je meer te weten komen over de Netevallei, kijk dan even op www.degrotenete.be

Heb je nood aan afwisseling tijdens je wandeling? Vul je wandeling aan met een bezoek aan het Kasteelpark van Hof te Laken in Booischot.

Provinciaal groendomein De Averegten

In provinciaal groendomein De Averegten geniet je tijdens je wandel- of fietstocht tussen de bomen van wisselende landschappen. Je vindt er bewegwijzerde wandelingen van verschillende afstanden en ook via het knooppuntennetwerk kan je er genieten van een uitgebreide fietstocht.

Het domein heeft heel wat meer te bieden dan wandelingen en fietstochten. In de Averegten kunnen kinderen zich helemaal uitleven in de fantasierijke speeltuin. Ook de natuurspeeltuin Hobbeldonk en de speelbossen zijn een echt paradijs voor kinderen die zich graag vermaken in de natuur. Er zijn geen speeltuigen te vinden maar wel spelaanleidingen zoals zand, water, wilgenhutten en liggende boomstammen die de fantasie en creativiteit van de kinderen stimuleren en aanzetten tot bewegen en ravotten.

In het onthaalgebouw zijn er ook regelmatig fototentoonstellingen die je helemaal onderdompelen in het verhaal van de fotograaf.

De Averegten, Boonmarkt 4A, 2220 Heist-op-den-Berg,
015 22 81 00, averegten@provincieantwerpen.be
www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/averegten.html

De Goren

De Goren is een bijzonder landelijk gebied en herbergt heel wat waardevolle historische, landschappelijke en ecologische elementen. De Goorheyde vormt een natuurlijke depressie, waardoor het gebied zeer slecht ontwaterde en gedurende duizenden jaren bijzonder nat was. Deze natte omstandigheden zorgden tijdens de tussenijstijden voor het ontstaan van veen. Omstreeks 1750 strekte er zich een groot heidegebied van ca. 1.000 hectare uit in het grensgebied van Wiekevorst, Hulshout, Bruggeneinde en Heultje. In het gebied kan je nog een klein heiderelict ontdekken. Dit gebied herbergt zeldzame planten, zoals dopheide, zonnedauw, stekelbrem, koningsvaren en klokjesgentiaan.

Omstreeks 1950 werd het gebied ontwaterd en voor landbouwdoeleinden ontsloten. Het gebied bezit heel wat landschappelijke kwaliteiten. Je kunt er wandelen door onverharde dreven, langs houtkanten, kleine bosjes en sloten en genieten van mooie vergezichten.

Aan de rand van de Goren vind je het heemerf Kaasstrooimolen – Pandoerenhoeve. Deze historische site omvat de geklasseerde Kaasstrooimolen en een lemen langgevelhoeve uit de 17e eeuw.

Speelbergenbos

Speelbergenbos is een bosweiland vlakbij Pelgrimhof. Via het wandelpad maak je een lus rond het bos waar je kan genieten van populieren, es, en winerlinde. In de bosrand staan dan weer struiken zoals de meidoorn, spork en hazelaar. Door een gericht beheer en de aanplanting van streekeigen struiken stimuleren we een meer divers biotoop.