Tuinieren zonder pesticiden

Sinds 19 juli 2017 mogen we in onze tuin, op het terras of op de oprit geen producten meer gebruiken waarin glyfosaat zit. In september 2018 besliste de federale overheid om ook het gebruik van alle andere synthetische herbiciden te verbieden voor de particulier. Meteen dé kans om geen pesticiden meer te gebruiken. Tuin en moestuin onderhouden, terras en oprit schoon houden, … het kan zonder pesticiden. Met de juiste tips lukt dit zeker en vast. Klik hier voor meer info.

Voor de tuin kies je de juiste plant op de juiste plaats. Maak je oprit of pad zo klein mogelijk. Waar veel gereden of gestapt wordt, groeien geen planten. Een kasseipad met groen tussen de stenen heeft ook zijn charmes. Geef in je wijk het goede voorbeeld. Buren en familie zullen volgen, want het onderhoud is – na een overgangsperiode – gemakkelijker.

Gebruik alternatieven. Vegen, borstelen of heet water geven een heel goed resultaat tegen plantengroei. Op de website Zonder is Gezonder vind je concrete tips om specifieke problemen op te lossen en ongewenste dieren en planten, ziekten en plagen te bestrijden, zonder pesticiden.

Trouwens zout, azijn en bleekwater, die gebruikt worden om onkruiden en plagen te bestrijden, zijn pesticiden als je ze gebruikt om iets te bestrijden.