Tuinstraten

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen. Denk aan geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen en bloembollen planten, regenwatertonnen plaatsen … Ze doen dit niet alleen. Geselecteerde straten krijgen advies van een groenexpert, gratis compost, gratis plantpakket, een buurtfeest, ... Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab en de Kempense gemeenten.

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Hierdoor kan water niet goed infiltreren in de bodem én warmen onze steden en dorpskernen op. Samen kunnen we hier iets aan doen. Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit.

Bovendien is een groene straat mooier en gezelliger, wat zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een fijne plek om samen met buren te vertoeven.

Enthousiast?

Spreek enkele buren aan over het project en stel jullie straat tot en met 30 november 2023 kandidaat. 

Schrijf je hier in 

Begin januari 2024 krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is. Het traject loopt van januari tot en met juni 2024. In de loop van voorjaar 2024 volgt een nieuwe oproep, moest je straat nu niet gekozen zijn.

Meer inspiratie

Tijdens digitale infosessies in samenwerking met Velt geven we je tips over hoe je zelf aan de slag kan gaan met jouw gevel of voortuin. We vertellen je ook meer over het tuinstratentraject.

Inspiratie voor geveltuintjes op 12 oktober om 19.30 uur
Tijdens deze infosessie krijg je heel wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan met je eigen geveltuintje. Je ontdekt hoe je een geveltuin kan aanleggen en onderhouden en je leert de juiste planten kiezen. We inspireren je met talrijke leuke voorbeelden.

Kleine stadstuin, grote kansen op 18 oktober om 19.30 uur
Een kleine (voor)tuin, dus weinig mogelijkheden? Niets van! Tijdens deze infosessie doe je heel wat inspiratie op. Je leert er welke (eetbare) boom past in een kleine tuin, hoe je schaduw creëert en op welke manier je waterelementen kan opnemen.

Watervriendelijke tuin: ontharden en beplanten op 7 november om 19.30 uur
Klimaatverandering zorgt voor langdurige droogtes en intense regenbuien, met watertekorten en overstroming tot gevolg. Tegelijkertijd is er zoveel verharding waardoor regenwater niet in de bodem kan indringen. In deze infosessie ontdek je welke kleine ingrepen mogelijk zijn om van je tuin een klimaatbestendig paradijs te maken. We staan stil bij ontharding, waterdoorlatend materiaal en plantenkeuze.

 Schrijf je info voor de gratis infosessies

Meer info